Alegeri cu scandal la sindicatul profesorilor din Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actualul preşedinte, Valeriu Şuşman, nu mai este dorit la conducere şi îi acuză pe sindicalişti că nu respectă statutul organizaţiei. Profesorii au reuşit să adopte un nou statut, pe baza căruia vor avea loc, luna viitoare, alegerile pentru funcţiile de conducere.

Sindicatul Învăţământ Alba (SIA), al cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, este măcinat de lupte interne pentru putere. Actualul lider sindical, Valeriu Şuşman, nu mai este dorit la conducere de majoritatea sindicaliştilor. Sâmbătă, la conferinţa judeţeană, aceştia nu au reuşit să se pună de acord în ce priveşte statutul, planul de acţiuni şi conducerea SIA, astfel că ieri după amiază a fost convocată o nouă şedinţă, de la care au lipsit însă, preşedintele Valeriu Şuşman şi vicepreşedintele Alexandru Spătăcean, care părăsiseră sâmbătă sala în timpul şedinţei.

Se consideră lucrat pe la spate

„Din punctul meu de vedere, ceea ce s-a întâmplat la conferinţa judeţeană nu este normal. S-a declanşat un carusel şi am fost lucrat pe la spate. Sunt încă preşedintele în exerciţiu al sindicatului. În mod legal şi statutar, eu sunt cel care poate să convoace conferinţa judeţeană. Orice altă acţiune este ilegală“, a spus Valeriu Şuşman. Acesta nu a participat la şedinţa colegiului liderilor de ieri, deoarece a considerat că întrunirea nu este statutară.

Cei 14 lideri sindicali reprezentând tot atâtea zone din judeţ au discutat noul statut al organizaţiei. Sindicaliştii au stabilit ca data pentru alegerea noii conduceri să fie stabilită în primele 10 zile de la înregistrarea noului statut, la Judecătoria Alba Iulia. „La conferinţă vor avea acces doar membrii care au plătită cotizaţia pentru sindicat pe ultimele 12 luni“, a spus vicepreşedintele Ioan Stanca. Acesta şi-a manifestat încă de sâmbătă intenţia de a candida la funcţia de preşedinte al sindicatului. „Au fost adoptate două modificări esenţiale ale statutului valabil din 2003. Alegerea Biroului Operativ se va face prin vot secret, urmând să fie aleşi un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, iar atribuţiile acestora din urmă să fie stabilite ulterior“, a completat el.

Vor să blocheze examenele

În perioada următoare urmează a fi stabilit calendarul acţiunilor de protest la care vor participa sindicaliştii, ca urmare a restructurărilor anunţate în învăţământ. Aceştia vor organiza mitinguri şi vor picheta Prefectura Alba. „Data de 7 iunie stabilită pentru declanşarea grevei generale este mult prea târzie. Nu vom rezolva nimic, deoarece vor fi note în catalog, iar situaţia şcolară va putea fi încheiată. Propun să luăm în calcul blocarea examenelor naţionale“, a spus Constantin Niculescu, reprezentantul sindicaliştilor din Abrud. Sindicatul Învăţământ Alba are peste 4.500 de membrii şi este afiliat Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Profesorii consideră că nu sunt susţinuţi de sindicat. „Nu e important numele celui care ne reprezintă, ci implicarea sa. Mulţi profesori nu sunt de acord cu greva, deoarece interesele noastre sunt puse la urmă. De fiecare dată când am intrat în grevă, ne-am oprit înainte de finalizarea scopului şi ne-am ales doar cu salariu în minus pentru orele tăiate. Prin scandalul din interiorul SIA nu fac decât să demonstreze că urmăresc propriile interese. Nu ar trebui să uite că vin din tagma profesorilor şi că trebuie să ne reprezinte aşa cum se cuvine“, a declarat Miruna Furdui, profesor Şcoala Generală cu cls. I-VIII „Mihai Eminescu“ Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite