Alegeri pentru Baroul de Avocaţi Alba. Cine sunt candidaţii la funcţia de decan şi care este miza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru avocaţi din Alba şi-au depus dosarele la alegerile pentru funcţia de decan. Imaginea Baroului a fost şifonată în ultimul an, după ce actualul decan, Doina Scutea, a fost trimisă de procurorii DNA în judecată în două dosare pentru fapte de corupţie.

Alegerile pentru structurile de conducere ale Baroului Alba sunt programate pentru data de 3 februarie 2012. Ultima zi de depunere a dosarelor a fost vineri, 13 ianuarie.

Pentru funcţia de decan s-au înscris în cursă patru avocaţi: Victor Bleahu, Daniel Morar, Ioan Rus şi Olga Jidveian. În breaslă, protagoniştii principali sunt văzuţi Ioan Rus şi Daniel Morar. Ioan Rus (61 ani) este fost senator în perioada 1990 - 1992, fost prefect de Alba şi fost lider al PSD Alba. Daniel Morar (40 ani) este membru în consiliul Baroului. Victor Bleahu este, de asemenea, membru în consiliul Baroului, iar Olga Jidveian este soţia fostului avocat Viorel Jidveian, decedat la sfârşitul anului trecut. Olga Jidveian a fost prodecan al Baroului în perioada 2004 - 2008.

image

Avocatul Daniel Morar (foto facebook)

Pentru consilieri s-au depus 30 de dosare. Din rândul consilierilor se va alege prodecanul Baroului.

Consultați aici lista cu candidații pentru Consiliul Baroului

Ca să înţelegem miza alegerilor, trebuie să luăm în calcul atribuţiile pe care le are conducerea Baroului: se ocupă de măsurile pentru organizarea controlului profesional, disciplinar şi deontologic şi de soluţionare a sesizărilor şi reclamaţiilor. Mai mult verifică şi constată îndeplinirea condiţiilor legale de primire în profesie cu examen sau cu scutire de examen.

Baroul, zguduit de scandaluri de corupţie

Baroul Alba este condus acum de un Consiliu format din nouă membri, coordonaţi de Doina Scutea ca Decan şi de Mircea Mireştean, ca Prodecan. Imaginea Baroului Alba este una şifonată, din cauza scandalurilor de corupţie în care a fost implicat tocmai Decanul organizaţiei profesionale.

Doina Scutea a fost trimisă în judecată în două dosare pentru fapte de corupţie. A fost aerstată preventiv cinci zile în noiembrie 2010, alături de fostul director de la Finanţe Ştefan Anghel Bogin, un om de afaceri şi doi foşti ofiţeri SIE. Cauza se judecă la Curtea de Apel Târgu Mureş.

 În iulie 2011, avocata a fost trimisă în judecată tot de procurorii DNA, alături de miliardarul Dorel Tamaş. Dosarul are ca obiect vânzarea Hotelului „Continental“ din Cluj Napoca. Procurorii anticorupţie au stabilit că Doina Scutea, în calitate de avocat,  l-a ajutat pe miliardar să ascundă faptul că imobilul era revendicat de foştii proprietari. Suma dată ca şi avans nu a mai fost restituită.  Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, dar la sfârşitul lunii Înalta Curte de casaţi şi Justiţie va judeca cererea de strămutare formulată de Doina Scutea.

Candidaţi pentru funcţia de Consilier:

1. BĂCILĂ-BUESCU GEANINA

2. BACO DOINA

3. BANDOL CRISTIAN

4. BERINDEI CORNEL

5. BLEAHU VICTOR IOAN

6. BOER MARIUS ARMAND

7. BOLCA MARIA RODICA

8. BOZGA RUXANDRA

9. CĂLUGĂR ADNANA-MINODORA

10. COJAN CONSTANTIN

11. COSTINAŞ MARIUS-ADRIAN

12. CULCEA ALEXANDRA-DELIA

13. DANIEL DIANA-AUGUSTA

14. DRĂGOIU HOREA-VIRGIL

15. HÂRCEAGĂ OCTAVIAN

16. JIDVEIAN OLGA

17. JURJ LILIANA-MARIANA

18. LAZĂR IOAN

19. MANCAŞ ELENA-FIRA

20. MATEIU LILIANA

21. MOCAN ANGELICA

22. NISTEA GELU-AURELIAN

23. POPA MARIA

24. POPESCU EMIL-AURELIAN

25. RĂU-COTUNA MĂLINA

26. RUS IOAN

27. SCUTEA DOINA

28. SIMION MARCEL

29. STROIE SIMONA

30. TOMŞIŢ DANA-VERONICA

Candidaţi pentru funcţia de Cenzor

1. GORDIŢĂ IOAN

2. NARIŢA VIRGIL

3. SAVU MIHAELA

4. STANCIU SEBASTIAN

Candidaţi pentru Comisia de disciplină

1. BACO MIHAI

2. DANIEL DIANA AUGUSTA

3. NISTEA GELU AURELIAN

4. CÂMPEAN VALENTIN

5. FENEŞER CODRUŢA

Candidaţi pentru delegaţi la congres

1. BOER MARIUS ARMAND

2. HÂRCEAGĂ OCTAVIAN

3. JIDVEIAN OLGA

4. MORAR DANIEL

5. SCUTEA DOINA

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite