Alba Iulia: Iosif Aldea a investit 20.000 de euro în porumbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Iosif Aldea a investit 20.000 de euro în porumbei
Alba Iulia: Iosif Aldea a investit 20.000 de euro în porumbei

Există pasiuni care depăşesc stadiul de hobby şi care ajung în final să ne conducă viaţa. Aşa s-a întâmplat în cazul lui Iosif Aldea, care a avut la 11 ani primii porumbei. Bărbatul are acum 550 de porumbei cu pedigree, care participă la concursuri naţionale şi internaţionale.

Iosif Aldea vorbeşte puţin despre sine dar este capabil să povestească ore în şir despre porumbeii săi de care se îngrijeşte în fiecare zi. Pentru bărbatul din Bărăbanţ, care şi-a transformant grădina în porumbar, columbofilia este un sport, o pasiune şi o meserie.

În fiecare dimineaţă acesta are program de antrenament cu porumbeii. "Am un fluier cu care dimineaţa chem porumbeii la program. De asemea ridic un steag, iar porumbeii zboară deasupra casei atât timp cât este ridicat steagul.

Păsările sunt împărţite pe grupe, puii zboară la început 10 minute, după care timpul creşte progresiv în fiecare săptămână.
Cei care trebuie pregătiţi pentru probele de maraton zboară mai mult", a explicat columbofilul. Porumbeii lui Iosif Aldea nu au doar program de zbor, fiecare grupă, cei pentru prăsilă, cei pentru zbor viteză şi cei pentru maraton au un regim alimentar bine stabilit.

Astfel "porumbeii pensionari", cei care au familie şi nu participă la concursuri, mănâncă şi mazăre, pe lângă amestecul de porumb, in, cânepă şi rapiţă, care formează meniul de bază al celorlalte păsări. Columbofilul albaiulian spune că pentru "sportivi" regimul alimentar este mai strict, deoarece porumbeii nu pot face faţă distanţelor lungi dacă depăşesc greutatea ideală, de aproximativ 300-500 de grame.

După ani de muncă, pe aceste direcţii, antrenament şi regim alimentar, au început să se vadă şi rezultatele. "În 2008 am obţinut locul I şi locul IV la concursul naţional şi am participat la Balcaniadă şi la Cupa Europei. La începutul acestui an am primit şi titlul de cel mai bun crescător din judeţul Alba.

Este o performanţă care mă bucură, dar cel mai mult mă încântă rezultatele porumbeilor. Cei mai dragi îmi sunt cei care reuşesc să se întoarcă după concursuri grele. Cea mai lungă distanţă parcursă de aceştia a fost Alba Iulia - Nurmberg, 1.006 kilometrii. Este o distanţă remarcabilă.

Pe ruta aceasta porumbeii au de înfruntat uneori ploi, furtuni, sau răpitori. Cei care se întorc sunt adevăraţi campioni. De altfel, performanţa lor este trecută şi în pedigree-ul lor. Fiecare pui primeşte un număr, o identitate, un fel de buletin şi în talonul său apar şi părinţii, bunicii sau străbunicii", a mai spus Iosif Aldea.

Cât aţi investit până acum în porumbar?

Este o pasiune costisitoare. În primul rând nu poţi să iei porumbei din piaţă ca să faci performanţă. Eu am adus primele exemplare de concurs din Belgia şi Olanda. Cred că până la acest moment am investit aproximativ 20 de mii de euro.

Cum recunoaşteţi porumbeii?

Le vorbesc în fiecare zi, de cîte ori intru, îi întreb ce mai fac cum le merge. Am botezat însă porumbelul care a cîştigat locul I în 2008 la concursul naţional. I-am spus Fredi, după numele fiului meu, pe care îl interesează, însă, motoarele.

Ce vă place cel mai mult la porumbei?

Îmi place liniştea pe care ţi-o dă zborul lor şi gînguritul cu care m-am obişnuit. Îmi place să stau printre ei.

"Cel mai mult iubesc viaţa linişită, să stau aproape de familie, de soţie şi de fiul meu. Să fim înconjuraţi de prieteni. Să petrecem tihnit cu mâncare bună. Cel mai mult îmi plac preparatele tradiţionale, mai ales cele din zona noastră. Plăcintele pe lespede şi ciorba ardelenească cu multe legume, deasă cu smântână sunt cele mai bune"

"Nu-mi place să văd copiii supăraţi, cu lacrimi în ochi. Nu mă pot uita la televizor la stiri tragice în care sunt implicaţi copii. Nu mă uit nici  la filme triste cu tineri abandonaţi sau care suferă de boli grave, chiar dacă până la urmă au un final fericit. Aş vrea să zâmbească toată lumea în jurul meu să-i văd pe toţi bucuroşi şi mulţumiţi"

Ce va place cel mai mult la Alba Iulia?

Este un oraş curat, zona Cetate e preferata mea. Peisajul din jurul oraşului e foarte frumos, În orice parte te-ai întoarce găseşti ceva interesant de văzut.

Ce nu vă place în oraşul nostru?

Cu toate că îmi place peisajul, faptul că este situat în apropierea munţilor este un inconvenient pentru mine. Porumbeii trebuie să treacă munţii când au concurs şi mulţi dintre ei nu rezistă. De altfel ei caută văile şi din acestă cauză fac mai mult pe drum decât cei lansaţi din Banat spre exemplu.

Profil:

Nascut: 16 mai 1963, la Bărăbanţ
Educaţie: Liceul Mecanic
Experienţă: Mai multe afaceri proprii
Familie: Căsătorit, are un baiat de 21 de ani pasionat de motociclete

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite