Alba Iulia: Portret. Nicoleta Albulescu crează reclamele ca pe un puzzle

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret. Nicoleta Albulescu crează reclamele ca pe un puzzle
Alba Iulia: Portret. Nicoleta Albulescu crează reclamele ca pe un puzzle

Nicoletei Albulescu îi place să fie mereu în umbră, persoana din spatele cortinei fără de care cei de pe scenă nu ar avea aşa succes. Aşa se întâmplă şi cu grafica de care e pasionată, e sufletul reclamei, dar ea nu se vede.

Mama ei a lucrat în Poşta Română şi de mică Nicoleta a fost obişnuită cu ziarele, cu presa scrisă. Îi plăcea încă de atunci să le răsfoiască. Nu ştia încă să deosebească o literă de alta, dar lua zilnic un cotidian, se aşeza în fotoliu picior peste picior şi, chiar dacă se întâmpla să-l ţină invers în mâini, „citea” cu glas tare poveşti inventate pe loc ce se vroiau a fi articole din ziar.

După terminarea liceului, a decis să se orienteze spre ştiinţe politice. „La 18 ani credeam că părerea mea chiar contează, dar e mai bine că am renunţat, pentru că am descoperit că politica nu este ceea ce visam eu. Acum mi-am dat seama că trebuie să treacă de trei ori 18 ani ca să poţi, într-adevăr, schimba ceva”, spune Nicoleta.

Îi place să se joace cu forme şi culori

Ulterior, şi-a descoperit valenţe în domeniul informaticii. De profil real fiind, i-a fost uşor să acumuleze cunoştinţe, mai ales că se căsătorise cu un tânăr foarte priceput în informatică. „Am învăţat multe de la soţul meu, lucru care mi-a dat curajul să merg mai departe. Am lucrat ca şi corector şi după aceea la tehnoredactare. Informatică e un univers pe care niciodată nu ajungi să-l cunoşti în totalitate. Dacă ai pasiune, nervi şi răbdare, descoperi în fiecare minut lucruri noi”, e convinsă Nicoleta.

Cu cât a avansat, însă, şi-a dat seama că-i lipseşte ceva. Asta până în momentul în care, lucrând pe calculator, a descoperit că-i place să se joace cu forme şi culori. Aşa a descoperit grafica, adevărata ei pasiune, pe care o aplică în domeniul publicitar, al reclamelor.

”Reclamele din ziua de azi te fac să gândeşti puţin”

Prin grafică se relaxează, simte că se poate exprima aşa cum îşi doreşte. „E o joacă cu forme, culori, imagini şi idei. Grafica e, de fapt, ca un puzzle, adaugi mereu câte o bucăţică fără să ştii  clar ce iese în final. Există detalii de esenţă, care transformă foarte repede o idee în alta”, e de părere albaiulianca. A creat într-o perioadă relativ scurtă pliante, bannere, reclamă pentru anumite produse.

„Dacă priveşti o reclamă de pe un pliant, de exemplu, ai impresia că te uiţi la ea şi doar atât. Dar nu e aşa, sunt multe elemente ce formează totul, începând de la imaginea de fundal, care trebuie să exprime ideea de ansamblu şi terminând cu textul, care trebuie să fie în ton, în aşa fel încât forma finală să fie cea propusă”, spune Nicoleta. În context, graficiana a constatat, cu regret, că reclamele solicitate în ziua de azi sunt cele care te fac să gândeşti puţin.

Ce planuri de viitor ai în domeniul graficii?

N.A.: „Mi-ar plăcea să merg mai departe, adică să fac nişte cursuri de perfecţionare în domeniul acesta, pentru că până acum am fost un autodidact. Am citit, i-am analizat pe alţii şi cred că cel mai important este să dispui de multă imaginaţie, să o laşi să zboare şi, pe de altă parte, tot ceea ce faci să nu fie condiţionat de timp.”

Percep românii faptul că reclama este sufletul comerţului?
N.A.: „Nu prea. Din punctul ăsta de vedere mai degrabă conştientizează doar clienţii care apelează la firmele de publicitate. De asta spun că trebuie să înţelegem că după reclama făcută poţi distinge dacă produsul e de calitate sau nu.”

Ce-i place: „În timpul liber îmi place să citesc şi să caut poze inedite pe internet. La oameni apreciez, întâi de toate, bunul simţ şi, de asemenea, inteligenţa, modestia, onestitatea, optimismul, sinceritatea, speranţa de mai bine.”

Ce nu-i place:
„Dispreţuiesc prostia, mă deranjează snobismul, nu suport minciuna. Nu-mi plac oamenii fără pic de bun simţ, lipsiţi de civilizaţie, indivizii care vorbesc fără să gândească, persoanele invidioase, rele, ce poartă mânie, ranchiună.”

Profil:

Data naşterii: 2 februarie 1982, Alba Iulia
Educaţie: Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia
Familie: căsătorită, fără copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite