Albalact, între vânzare şi justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raul Ciurtin a revenit în postul de director general la Albalact
Raul Ciurtin a revenit în postul de director general la Albalact

Compania a iniţiat discuţii pentru înstrăinarea pachetului majoritar de acţiuni, dar se confruntă cu pretenţiile unui acţionar minoritar. Fostul director general a renunţat la funcţie, fiind înlocuit de Raul Ciurtin, deţinător, alături de tatăl său, a 46,7% dintre acţiuni.

Fostul director general Traian Simion a renunţat la funcţie săptămâna trecută, după doi ani în care a condus societatea. Retragerea a survenit la câteva zile după ce a achiziţionat acţiuni în valoare de aproape 1.000.000 de euro de la unul dintre cei doi acţionari importanţi, Raul Ciurtin.

Acesta din urmă a preluat postul de director general, pe care l-a deţinut şi înainte de aducerea lui Traian Simion. Fostul director general a refuzat să comenteze decizia de a renunţa la post şi s-a mărginit să spună că vrea să se ocupe de proiecte personale. „Voi prelua planurile de dezvoltare ca director general, pe o perioadă nedeterminată", a declarat, la rândul său, Raul Ciurtin.

Negocieri de vânzare sau doar discuţii

Plecarea lui Traian Simion, după doi ani în care capacităţile de producţie ale companiei s-au dublat, vine pe fondul negocierilor care se poartă pentru vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de familia Ciurtin. Împreună, Raul Ciurtin şi tatăl acestuia, Petre Ciurtin, au 46,7% din acţiunile companiei, evaluate la aproape 50 de milioane de euro.

image

Raul Ciurtin a recunoscut că poartă negocieri de vânzare, dar a refuzat să nominalizeze companiile cu care discută, precum şi un termen până la care s-ar finaliza procesul. Surse din piaţă susţin că au existat negocieri cu multinaţionalele Lactalis, din Franţa, şi Muller Dairy, din Germania.

Vicepreşedintele consiliului de administraţie al societăţii, Ioan Dîrzu, a lăsat să se înţeleagă astăzi că au existat doar discuţii şi că nu există intenţia de vânzare a companiei. Dîrzu a completat că plecarea lui Traian Simion se datorează faptului că mandatul acestuia la conducerea companiei s-a încheiat.

Contract decis de instanţa de judecată

Familia Ciurtin se confruntă în prezent cu pretenţiile financiare ale unui acţionar minoritar, Leontin Petre, care susţine că are dreptul la jumătate din acţiunile deţinute de familia Ciurtin, ca urmare a unui contract de asociere în participaţiune încheiat între cele două părţi în anul 1999.

Leontin Petre este un om de afaceri, acţionar majoritar la societatea care administrează magazinul universal Unirea, unul dintre cele mai mari din Alba Iulia. Este prezent cu pachete de sub 1% şi în acţionariatul altor firme, cum este şi cazul companiei Albalact.

Valabilitatea contractului dintre Leontin Petre şi Petre Ciurtin va fi decisă de instanţa de judecată. Un proces pe această temă a fost deschis de Petre Ciurtin la Judecătoria Alba Iulia. „Demersul judiciar pe care l-am iniţiat este generat de dorinţa de a clarifica lipsa de temeinicie şi legalitate a susţinerilor, astfel încât să pun capăt demersurilor prejudiciante ale domnului Leontin Petre Gavril”, a spus Petre Ciurtin. Următorul termen în acest dosar este în 16 aprilie 2010.

Afaceri de milioane de euro

Compania Albalact este unul dintre cei mai importanţi angajatori privaţi din judeţul Alba. Societatea are în prezent aproximativ 800 de angajaţi şi peste 3.500 de acţionari. În primele nouă luni din 2009, societatea a raportat o cifră de afaceri de 167 de milioane de lei (apăroxiamtiv 40 de milioane de euro).

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite