Albaiulienii îşi dau apartamentele pe case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albaiulienii preferă să-şi dea apartamentul şi să plătească diferenţa în bani, pentru o casă mai mare
Albaiulienii preferă să-şi dea apartamentul şi să plătească diferenţa în bani, pentru o casă mai mare

Criza economică a dus la o scădere cu până la 40 la sută a preţurilor apartamentelor. Cele mai căutate sunt acum apartamentele cu două camere şi terenurile cu toate utilităţile incluse. Agenţii imobiliari semnalează faptul că albaiulienii preferă să-şi dea apartamentul în schimbul unei case şi să plătească diferenţa de bani.

Din prognozelor experţilor, 2010 se anunţă un an mai puţin profitabil pentru tranzacţiile de pe piaţa imobiliară din Alba Iulia. Aceştia speră ca în a doua parte a anului, situaţia să se remedieze. „Din punctul meu de vedere, în prima jumătate a anului, situaţia va rămâne neschimbată, iar în cea de-a doua, sperăm la o revigorare a pieţei imobiliare, tranzacţiile pe lună să crească cu până la 15 la sută“, a spus Dorin Pocol, expert imobiliar. Acesta a precizat că este o perioadă propice pentru specula imobiliară.

Au trecere apartamentele cu două camere

Nicoleta Medrea, agent imobiliar a precizat că la ora actuală, albaiulienii se orientează spre apartamentele cu două camere, fiind preferate în special cele din cartierul Cetate. Spre exemplu,  preţul unui apartament cu două camere pe strada Vasile Goldiş sau Arnsberg variază între 25-28.000 euro, iar în zona Bulevardului Transilvaniei, între 30-35.000 euro. Situaţia vine ca urmare a crizei economice. „Dacă în prima parte a anului 2009, un apartament se vindea cu 60.000 euro, acum acesta este cotat la 40.000 euro. În ceea ce priveşte terenurile, o parcelă în zona Schit, a ajuns de la 130.000 euro, la 90.000 euro. Ele se vor menţine la aceste valori şi în prima parte a anului 2010“, a mai spus Nicoleta Medrea. Aceata a precizat că pentru programul „Prima casă“, albaiulienii s-au orientat spre apartamentele vechi.

Schimburi imobiliare

Se pactică schimburile imobiliare. Sunt multe cazuri în zona Miceşti, sau cartierul Orizont, în care se renunţă la apartamentele cu trei camere în favoarea unei case. „Spre exemplu, apartamentul este evaluat la 40.000 de euro, casa la 60.000 euro, se face schimbul, iar cumpărătorul casei mai plăteşte doar diferenţa în bani lichizi. E avantajos, casele sunt la cheie, au toate utilităţile“, a mai spus Nicoleta Medrea. Proprietarii se aleg cu o locuinţă mai mare, iar cumpărătorii preferă să aştepte verigorarea pieţei pentru a valofica apartamentele cumpărate acum sub valoarea reală. O altă caracteristică a acestei perioade este dată de faptul că se caută terenurile cu utilităţi, întăbulate, cu PUZ aprobat, în suprafeţe mai mici, la preţuri de până la 10.000 euro. „Am remarcat această tendinţă în special la cei veniţi din strănătate. Nu mai au atât de mulţi bani, şi atunci se reorientează“, a mai spus expertul imobiliar.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite