Albaiulienii au stat la coadă ca să îşi plătească impozitele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albaiulienii s-au înghesuit să îşi plătească impozitele şi taxele locale
Albaiulienii s-au înghesuit să îşi plătească impozitele şi taxele locale

Astăzi a fost prima zi din an în care s-au încasat taxele locale în Alba Iulia. Persoanele care îşi achită integral impozitul până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10 la sută. Pensionarii din Alba Iulia au fost primii care au venit la ghişee pentru a scăpa de datorii

Albaiuilienii s-au înghesuit încă de dimineaţă ca să îşi plătească impozitele. Majoritatea celor care au venit la prima oră au fost pensionari. „Am venit de dimineaţă să-mi plătesc impozitul pentru apartament. Încă din 5 ianuarie m-am interesat când încep plăţile. Am venit la ghişeu, iar casierele mi-au spus să revin săptămâna aceasta“, a spus Valeria Cănăvoiu. Femeia a plătit suma de 180 de lei.

„Nu pot să dorm, dacă ştiu că am datorii“

„Am plătit cu câţiva lei în plus faţă de anul trecut. Am avut o reducere de 10 la sută pentru că am achitat integral, iar atunci nu s-a simţit atât de mult diferenţa Nu pot să dorm, dacă ştiu că am datorii“, a mai spus pensionara Valeria Cănăvoiu. Şi Aurelia Socaci a vrut să se scape de datorii. „De câţiva ani de zile, vin în prima zi să-mi plătesc impozitul. Am plătit 50 de lei pe apartament. Anul trecut a fost mai puţin, vreo 42 de lei. Această creştere mă afectează, dar nu am ce să fac, aceasta e situaţia. Contează această reducere de 10 la sută, pensiile sunt mici, abia ne ajung să trăim“, a spus Aurelia Socaci, de 76 de ani.

Mulţi preferă să-şi achite datoriile pentru a ştii câţi bani le mai rămân de cheltuială. „Prima dată îmi achit datoriile, ca să ştiu cât mai râmâne din pensie pentru consum. Anul acesta, am plătit în jur de 150 de lei pentru apartament, cu vreo 15 lei mai mult. E rău că majorează taxele, iar pensiile nu cresc“, a spus, la rândul său Viorel Şuteu, de 70 de ani, din municipiu.

Bonificaţii pentru firme

Persoanele fizice din Alba Iulia sunt nevoite să scoată mai mulţi bani din portmoneu pentru plata impozitelor pe locuinţe şi pe terenuri. Taxele şi impozitele locale pentru noul an au fost majorate cu 20 la sută. Cine plăteşte până la 31 martie beneficiază de o reducere de 10 la sută. Pentru persoanele juridice, adminsitraţia locală a decis să acorde o reducere cu o treime la impozitul pe clădiri.

„Cota de impozitare nu mai este 1,5 la sută, ci s-a diminuat la 1 la sută. Decizia a fost luată în urma solicitărilor venite din parte societăţilor comerciale care s-au plâns de efectele crizei economice“, a spus Anuţa Şinar, directorul executiv al Direcţiei de Impozite şi Taxe.

Aceasta a precizat că o noutate în acest an este acordarea unei bonificaţii pentru persoanele juridice, de 5 la sută, în condiţiile în care aceştia îşi vor achita integral taxele şi impozitele aferente anului 2010, până la 31martie.

Încasările pe anul 2009 din impozite şi taxe s-au realizat în proporţie de 85 la sută, faţă de planificările de la începutul anului. Suma care a intrat în conturile primăriei a fost de 25 milioane lei, mai mare cu 5 la sută faţă de anul 2008.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite