Albaiulienii apelează tot mai des la peisagişti pentru amenajarea grădinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Mărginean, pregătit să ofere oamenilor sfaturi pentru amenajarea grădinilor
Florin Mărginean, pregătit să ofere oamenilor sfaturi pentru amenajarea grădinilor

Gospodarii din Alba Iulia se adresează specialiştilor în peisagistică pentru a-şi amenaja grădinile şi curţile. Arbuşti, palmieri, flori, plante de interior, piatră naturală, fântâni arteziene şi statuete, pregătite să îşi găsească locul în curţie albaiulienilor.

Numărul persoanelor care au apelat la firme pentru amenajarea grădinilor a crescut cu 30 la sută în 2009 faţă de anul precedent. Sute de albaiulieni apelează anual la firme specializate pentru amenajarea curţilor şi grădinilor. „În 2009 am avut circa 150-200 de contracte de amenajări, iar numărul acestora este în creştere“, a explicat, Florin Mărginean, administratorul firmei Toskana Garten.

Clienţi entuziaşti

Cei mai mulţi clienţi ai fimelor de amenajări sunt proprietari care s-au mutat de curând la casă nouă şi care vor să aibă grădini frumoase. Peisagiştii se pregătesc să onoreze comenzile şi să îi îndrume pe cei ce apelează la ajutorul lor să îşi organizeze curţile şi grădinile. Oamenii se adresează firmelor specializate în peisagistică pentru a-şi forma o părere despre ce vor face sau cum e mai bine să îşi amenajeze curţile. „Vreau să aflu părerea unui specialist despre cum trebuie să îmi îngrijesc grădina şi totodată aş vrea să îmi amenajez curtea. Este o casă nouă şi vreau să arate cât mai bine“, a afirmat Florin Oprea, om de afaceri din Alba Iulia, 45 ani.

Pentru  astfel de clienţi, firmele de amenajări spaţii verzi şi peisagistică au specialişti bine pregătiţi. „Pentru cei care apelează la noi oferim proiectare 3D. Grădina este fotografiată şi se crează un proiect din care clientul poate vedea cum va arăta grădina sa“, a explicat, Florin Mărginean. Specialistul îşi îndrumă clienţii în alegerile pe care aceştia le fac, în funcţie de calitatea pământului şi climă. „Noi oferim plante care rezistă la clima de la noi, însă trebuie să ne aşteptăm şi la situaţii în care intervin alţi factori neprevăzuţi, cum ar fi seceta. În aceste condiţii şi cele mai rezistente plante au de suferite“, a spus peisagistul.

image

Conifere şi foioase, recomandate

Coniferele, arbuştii care înfloresc şi foioasele sunt plantele recomandate pentru clima din judeţ. Albaiulienii preferă aceste plante în diverse forme, de la spirală până la forme umane, şi nu numai. „Specialiştii noştri le tund şi le dau formă. La achiziţionare oamenii pot alege să fie instruţi de personalul nostru cum să le tundă şi să le îngrijească sau pot apela la noi pentru a efectua aceste servicii“, a afirmat Florin Mărginean.

Cei mai mulţi albaiulieni aleg să înveţe să îngrijească singuri micile parcuri şi grădini din curţile personale. „Trăim într-o zonă unde agricultura predomină. Mulţi dintre cei care vin la noi au habar despre ce înseamnă să cureţi o plantă şi să o stropeşti“, a explicat specialistul în amenajare de spaţii verzi. 

image

Faţă proaspătă pentru Alba Iulia

Clienţii care apelează la specialişti provin din toate categoriile sociale. „Oricine îşi poate permite să cumpere plantele pe care şi le comercializăm“, a completat Florin Mărginean. Toskana Garten este şi firma cu care Primăria Municipiului Alba Iulia are contract de întreţinere. „Am încercat să facem oraşul mai frumos şi să amenajăm spaţii verzi în zone intens circulate cum este bulevardul Transilvaniei. Din păcate oamenii trebuie să înveţe să întreţină aceste spaţii. Au atâta loc să circule pe alei, dar cu toate acestea aleg să treacă peste spaţiul verde. Colţurile de lângă alei sunt mereu distruse“, a spus specialistul.

Pentru această primăvară primăria va investi în materialul dendrologic până în 15.000 euro. Pe bulevardul Transilvaniei vor exista jardiniere cu arbuşti. „Intersecţiile şi locurile uşor accesibile unde există verdeaţă vor fi îngrădite de stânci peisagistice pentru a nu mai permite să fie călcate de trecători. Vom reface gardurile verzi şi gazoanele acolo unde este nevoie, şi în special pe strada Cloşca“, a declarat Mihai Coşer, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite