Alba Iulia: Albaiulienii sfidează criza financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia:  Albaiulienii sfidează criza financiară
Alba Iulia: Albaiulienii sfidează criza financiară

Locuitorii municipiului Alba Iulia nu au uitat de impozitele locale şi au trecut, în majoritate, pe la ghişeele Primăriei. Valoarea încasărilor din impozite şi taxe a crescut cu 150.000 lei faţă de 2008.

Sfârşitul lunii septembrie a fost termenul limită pentru achitarea impozitelor şi taxelor locale, fără penalităţi. După această dată, Direcţia de Impozite şi Taxe Locale din Primăria Alba Iulia percepe o taxă de întârziere de 0,01 la sută pe zi.

Încasări mai mari

Cu toate că anul 2009 este unul dificil din punct de vedere economic, albaiulienii s-au grăbit să îşi plătească impozitele la timp.
Mai mult decât atât, încasările au fost mai mari ca anul trecut, în condiţiile în care valoarea impozitelor a rămas aceeaşi.
„Sumele încasate de noi sunt puţin mai mari. Nu e foarte mare diferenţa, dar e bine în condiţiile actualei crize economice. Sunt categorii unde sumele sunt mai mici, dar, în total, încasările la sfârşitul lunii septembrie sunt mai mari decât suma înregistrată la aceeaşi dată a anului trecut“, a spus Anuţa Şinar, directorul executiv al Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale.

Aceasta a precizat că totalul veniturilor încasate este de 20,6 milioane de lei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, încasările din impozite şi taxe au crescut cu aproximativ 155.000 de lei. Potrivit directorului Anuţa Şinar, astfel de creşteri sunt înregistrate în fiecare an. Un motiv ar fi faptul că s-au plătit şi restanţe financiare din anii anteriori, precum şi creşterea numărului de bunuri mobile şi imobile deţinute de albaiulieni, pentru care plătesc impozit.

Impozit plătit la salariu


Albaiulienii îşi plătesc taxele în funcţie de ziua de salariu sau ţinând cont de alte priorităţi.
„Ştiu că am întârziat cu plata impozitului. Dar am aşteptat să primesc salariul pe luna aceasta. Am doi copii la facultate, şi ei au fost pe primul loc. Îmi place să fiu corectă şi consider că m-am încadrat aproximativ în termen. O parte din impozit l-am plătit în primăvară“, a spus Maria Coruţ, în vârstă de 47 de ani, din Alba Iulia. Aceasta a achitat la ghişeu banii datoraţi pentru impozitul pe casă şi pentru două autoturisme. „Am plătit în total 189 de lei. Penalizarea a fost abia de un leu“, a completat albaiulianca.

Singura scădere a sumelor încasate la bugetul local se înregistrează la plata impozitelor aferente terenurilor. Astfel, în cazul persoanelor fizice, valoarea totală a impozitului achitat este de 495.000 lei, mai puţin cu 30.000 de lei decât anul trecut. În cazul firmelor, suma este mai mică cu 50.000 de lei, iar valoarea totală plătită în primle nouă luni se ridică la 500.000 de lei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite