Gospodinele nu mai încing cuptoarele, cumpără cozonacii de la Târgul de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi producători de brănzeturi şi produse de patiserie şi-au expus cea mai bună marfă  pe tarabele amenajate în cortul de lâgă Casa de Cultură a Sindicatelor.Cei mai mulţi albaiulieni au cumpărat pentru masa de Paşte prăjituri şi pâine de casă.

Câteva zeci de persoane au luat parte astăzi, la ora 11.00 la deschiderea Târgului de Paşte, din pavilionul expoziţional de pe Platoul Romanilor. A doua ediţie a târgului organizat de Primăria Alba Iulia se va închide mâine după amiaza.

Dulciurile cele mai căutate bunătăţi

Standurile cele mai apreciate au fost cele cu produse de patiserie. Cozonacii, checurile, işterele şi haioşele fiind la mare căutare, deoarece preţurile nu au fost foarte ridicate. Un kilogram de haioşe este 15 lei, un chec costă 12 lei şi un cozonac cu rahat sau nucă costă în funcţie de greutate între 7 şi 12 lei. „Potrivit tradiţiei în joia din Săptămâna Mare se fac cozonacii, maine se înroşesc ouăle. De obicei coceam câte ceva acasă dar anul acesta nu am timp şi în plus sunt atâtea produse din care poţi alege“, a spus Maria Frâncu, de 53 de ani, din Alba Iulia.

Un alt stand la care s-a făcut coadă a fost cel cu pâine de casă. „Pâinea de casă e cea mai bună, coaptă pe vatră, cu cartofi, aşa cum mâncam la bunici în copilăria“, a spus Alexandru Trif de 34 de ani din Alba Iulia. O pâine cât o roată de car, de două kilograme, rumenă şi bătură de coajă costă 5,5 lei, iar una mai mică, de doar un kilogram şi jumătate este 4 lei.

Băciţele din Alba au cele mai bune brânzeturi

De pe masa de Paşte a albaiulienilor nu vor lipsi nici brănzeturile. O parte dintre clienţi vor aşeza lângă gustările tradiţionale, ouă roşii şi drob şi câteva feli de caşcaval sau telemea, iar o parte dintre albaiulience au cumpărat brânză pentru prăjituri. „La noi nu e specifică «Pasca», dar am găsit o reţetă care m-a încântat şi vreau să încerc şi eu anul acesta de Paşte“, a spus Mariana Costea, de 48 de ani din Alba Iulia.

La Târgul de Paşte au avut trecere şi obiectele artizanale care să împodobească masa de sărbătoare. Cei mai interesaţi de ornamentele cu puşori, iepuraşi, flori şi ouă roşii au fost copiii. „Am venit la târg cu cel mic şi am cumpărat turtă dulce şi puişori. Anul acesta pe masă o să aşez ouăle într-un coşuleţ cu decoraţiuni“, a spus Lavinia Olariu, de 30 de ani din Alba Iulia. Pentru cei mai mici la Târgul de Paşte din acest an a fost organizat şi concursul „Găseşte-l pe iepurilă“. Copiii vor pleca acasă cu ouăle de ciocolată pe care le vor găsi. 





Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite