Alba Iulia: Portret/ Albaiulianul Emil Sufleţel, un atlet de cursă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret/  Albaiulianul Emil Sufleţel, un atlet de cursă lungă
Alba Iulia: Portret/ Albaiulianul Emil Sufleţel, un atlet de cursă lungă

Emil Sufleţel are o vârstă pe care mulţi o consideră înaintată. La cei 75 de ani ai săi, albaiulianul aleargă săptămânal în jur de 20 de kilometri pentru a se menţine în formă.

Colinda împrejurimile satului natal

Emil Sufleţel este de când se ştie o persoană foarte activă. „Pasiunea mea pentru sport a început din copilărie. De mic îmi plăcea să umblu, să cutreier împrejurimile casei părinteşti“, a spus albaiulianul. Acesta îşi aminteşte cu nostalgie de perioada în care a trăit în Republica Moldova.

„În Basarabia, pe când aveam vreo cinci ani, tata era şef de pos de jandarmi şi pleca în patrulare. Eu mă luam după el, dar nu imediat, ci mai stăteam câteva minute, să nu mă surprindă. După câţiva kilometri, mă vedea, mă certa, şi trimitea un jandarm să mă ducă înapoi acasă. O dată am plecat într-un sat vecin, aflat la vreo opt kilometri distanţă. Văzusem o moară nemţească, modernă. Am fugit peste câmp şi am avut noroc că m-au găsit nişte vecini“, îşi aminteşte sportivul veteran.

Nu a făcut sport de performanţă

După terminarea facultăţii, în 1960, Emil Sufleţel a venit la Alba Iulia, unde şi-a cunoscut viitoarea soţie. A rămas definitiv aici. Nu a făcut sport de performanţă niciodată, dar în Alba Iulia a descoperit adrenalina competiţiei prin intermediul crosului.

„În iarna anului 1988 am participat la un concurs de şah pe care l-am câştigat. Mă întorceam de la concurs şi treceam prin faţa Casei de Cultură a Sindicatelor unde se anunţa un cros al atleţilor veteranilor din toată ţara. Am vrut să particip dar nu aveam echipamentul la mine. Am aflat de la profesorul Ilie Cioca de următoarea competiţie care se desfăşura la Slănic Prahova“, a spus atletul veteran.
Cu acest cros, din 2 februarie 1989, Emil Sufleţel a început lunga serie a concursurilor de atletism destinate persoanelor vârstnice.

Colecţie de medalii


Sportivul este membru al Asociaţiei Atleţilor Veterani din România şi a participat de-a lungul timpului la peste 100 de competiţii desfăşurate atât în ţară cât şi în străinătate. Are o coloecţie impresionantă de medalii pe care le-a primit pentru câştigarea concursurilor.

La sfârşitul lunii septembrie 2009, Emil Sufleţel a concurat alături de peste 700 de atleţi veterani din 13 ţări la Campionatele Balcanice de Atletism ale Atleţilor Veterani de la Izmir,Turcia. La categoria 70-74 de ani, acesta a reuşit să obţină locul II la proba 300 de metri garduri, locul VI la 800 metri garduri şi locul VI la proba de săritură în înălţime.

În această lună, albaiulianul va participa la Crosul Parlamentului şi la Crosul Loteriei Române, desfăşurate la Bucureşti. 

Ce faceţi pentru a vă menţine în formă?
E.S.
: „Am un regim alimentar bazat pe o mâncare sănătoasă. Evit grăsimile, nu prea consum carne. Mănânc multe legume şi fructe, îmi plac şi ciorbele. Mă antrenez de două, trei ori pe săptămână. Alerg vreo şapte kilometri pe malul Mureşului. E un traseu frumos, aer curat, peisaj splendid. Câteodată, vara, mai făceam şi baie în Mureş.“

Tinerii de azi fac suficientă mişcare?
E.S.
: „Nu fac mişcare şi e păcat. Îşi pierd mult timp în faţa calculatorului. E bun şi acesta, dar trebuie şi recreere în aer liber şi mişcare. Aceasta înseamnă sănătate pentru organism. Am trei nepoţi, şi încerc să-i obişnuiesc cu mişcarea. De câte ori pot, îi iau cu mine în plimbare sau la tenis de masă.“

Ce-i place: „Îmi place cam tot ce ţine de sport. Fac parte din clubul de tenis de masă şi cel de şah. De asemenea, întotdeauna mi-a plăcut să înot, să patinez şi să schiez. Am avut chiar schiuri cioplite de mine. Merg des şi cu bicicleta. Îmi place să citesc şi să mă uit la televizor, numai că nu prea îmi rămâne foarte mult timp. Sunt pasionat şi de geografie. Am o colecţie de atlase şi bibliorafte cu diverse cărţi de cultură generală.“

Ce nu-i place:
„Nu îmi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt sau care se cred importanţi, dar în fond nu sunt. Nu-mi plac cei care nu iartă unele lucruri. A greşi e omenesc. Nu poţi să stai supărat. Eu de exemplu nu sunt supărat pe nimeni.“

Profil
Născut: La 1 noiembrie 1934, Şamalia, Republica Moldova
Studii: Facultatea de Mecanică, Bucureşti
Familie: căsătorit, doi copii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite