Alba Iulia: Portret/ Albaiulianca Alexandra Avram a câştigat trei medalii de bronz la campionatele naţionale de haltere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Portret/ Albaiulianca Alexandra Avram a câştigat trei medalii de bronz la campionatele naţionale de haltere
Alba Iulia: Portret/ Albaiulianca Alexandra Avram a câştigat trei medalii de bronz la campionatele naţionale de haltere

Tânăra halterofilă Alexandra Avram a „tras“ patru ani de greutăţi fără să aibă rezultate deosebite. Recent, însă, a obţinut primele sale medalii, trei la număr, toate de bronz.

Primul sport practicat de Alexandra Avram a fost înotul. Era în clasa a I-a când a fost prima dată la bazinul olimpic din Alba Iulia.
După cinci ani de înot cu rezultate bune la nivel de judeţ, grupa în care era s-a desfiinţat şi a renunţat la acest sport. S-a îndreptat spre judo şi mai apoi spre atletism, dar nu a simţit că poate face performanţă în aceste discipline sportive şi le-a abandonat pe amândouă.

La un pas de a renunţa la haltere

A ajuns la haltere îndrumată de o prietenă. „Pe când eram în clasa a VIII-a, fosta mea colegă de la haltere Adriana Cistelecan m-a îndrumat spre acest sport. Am ascultat-o, am venit, mi-a plăcut şi m-am ţinut“, a spus tânăra.
După patru ani de antrenamente zilnice, rezultatele au întârziat să apară, fapt pentru care nu de puţine ori a fost la un pas de a renunţa şi la haltere. A strâns însă din dinţi şi a continuat, încurajată mult şi de antrenorul Ioan Frăţilă. Şi nu avea să regrete.

La recent încheiatele Campionate naţionale de juniori şi tineret de la Oneşti a obţinut trei medalii de bronz, la probele de aruncat, smuls şi total.
„A fost un concurs destul de greu, având în vedere faptul că adversarele mele au fost bine pregătite. Am participat la categoria 63 de kilograme. Nu am ridicat cât mă aşteptam, vroiam să ridic 55 de kg. la smuls şi 65 kg. la aruncat, dar la aruncat nu am reuşit decât 60 de kilograme. Mă bucur însă foarte mult că am obţinut primele mele medalii, e un început şi sper să continui tot aşa“, a afirmat sportiva.

A băut un litru de apă înainte de competiţie

Pentru „naţionalele“ de la Oneşti a slăbit într-o lună opt kilograme, de la 65 de kg, la 57 de kg. Nu a ţinut un regim special, dar stresul de dinaintea competiţiei şi-a spus cuvântul.
A avut şi o problemă cu puţin timp înainte de startul întrecerii. Limitele de greutate ale categoriei la care a participat erau de minim 58,1 kg şi maxim 63 kg, iar Alexandra avea în jur de 57 de kg. Era înscrisă de echipă la categoria respectivă şi risca să nu poată concura.
„Ca să pot participa, am băut înainte de concurs un litru de apă“, a precizat, zâmbind, tânăra albaiuliancă. Alexandra Avram este o valoroasă competitoare şi la powerlifting.

Duminică, 11 octombrie 2009, va avea loc la Alba Iulia primul campionat naţional de powerlifting rezervat cadeţilor şi vrea să obţină medalia de aur. „O să concurez la categoria 60 kg şi îmi propun să obţin titlul de campioană naţională“, a spus, cu încredere, Alexandra. Recordurile sale în acest domeniu sportiv îi argumentează optimismul: 85 kg la genoflexiuni, 85 kg.la îndreptări şi 35 kg. la stilul „împins“.

Câte kilograme ridici săptămânal?

A.A.: „N-aş putea să vă spun, dar nu sunt puţine. La haltere şi powerlifting mă antrenez în fiecare zi, mai puţin duminica. Când e nevoie mă antrenez şi duminica. Mai am şi trei antrenamente săptămânale la culturism, pentru că practic de plăcere şi acest sport.“

Ce calităţi trebuie să aibă o halterofilă?
A.A.:
„În primul rând să fie puternică, fizic şi psihic. De asemenea, să aibă încredere în propriile forţe şi să nu asculte de cei care nu o îndrumă bine. De exemplu, mie foarte mulţi îmi spuneam să nu fac haltere pentru că o să rămân mică de înălţime. Nu i-am ascultat şi bine am făcut. Când am început halterele eram scundă, aveam doar 1,50 metri, şi acum am 1,65 metri înălţime.“

Ce-i place: „În puţinul timp liber de care dispun, îmi place să mă plimb, să ascult muzică şi să mă uit la televizor. La oameni apreciez foarte mult sinceritatea, corectitudinea, bunul simţ, curajul şi încrederea în propriile forţe.“

Ce nu-i place: „Mă deranjează oamenii cu două feţe, cei care sunt prieteni cu tine doar din interes. Nu-mi plac oamenii răi, persoanele care nu se ţin de cuvânt, mincinoşii. Mă supără invidia, egoismul şi lipsa de civilizaţie.“

Născută: 29 iulie 1991, Alba Iulia
Educaţie: elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Apulum“ Alba Iulia
Starea civilă: necăsătorită

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite