Alba Iulia: Parcul industrial salvează economia Cugirului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul parc industrial din judeţul Alba nu pare să cadă pradă crizei. 42 de societăţi comerciale din Parcul Industrial Cugir activează în domenii cum sunt: prelucrarea metalului şi a lemnului sau a pielăriei, oferă servicii în domeniul consultanţei juridice, economice şi tehnice şi altele.

În prezent sunt de şase ori mai multe firme în Parcul industrial Cugir decât în 2002 când acesta se deschidea. Domeniile de activitate ale celor 42 de societăţi din cadrul parcului, care numără în total aproape 300 de angajaţi, s-au diversificat în cei şapte ani de existenţă, de la afaceri cu instalaţii electrice, bobinat şi reparat motoare la tratamente termice şi construcţii metalice, şi altele. Activitatea anului 2009 a început pentru societatea cugireană cu un număr de 45 de firme şi, din câte se pare, anul se va încheia cu 42. În 2009 însă nicio firmă nu s-a mai alăturat parcului cugirean, potrivit conducerii, din motive de lipsă de spaţiu, acesta fiind ocupat în proporţie de 98 la sută.

Cifră de afaceri de 800.000 lei

Parcul Industrial Cugir cuprinde o suprafaţă totală de clădiri închiriate de peste 22.200 de metri pătraţi, respectiv de peste 4.770 de metri pătraţi de teren. Criza economică din nefericire, nu a ocolit nici această societate. Dacă la sfârşitul lui 2008, activitatea societăţii Parcul Industrial Cugir SA s-a încheiat cu un profit de peste 27.000 de lei, având o cifră de afaceri de aproape 650.000 de lei, anul acesta conducerea parcului industrial, speră să încheie bugetul aşa cu a şi-au propus, adică undeva la 800.000 lei. „Nu ne mai punem problema unor profituri, pentru că acestea sunt atât cât să ne menţinem fără a putea face investiţii importante. Important e să ne păstrăm chiriaşii“, a explicat Emil Muntean, directorul general al societăţii.


Nemulţumiri în rândul investitorilor


Firmele care şi-au dezvoltat afaceri în acest parc, nu trec printr-o perioadă favorabilă din punct de vedere economic. SC Oţeluri şi Debitări SRL a renunţat la jumătate din personal, iar în halele societăţii unde se fac prelucrări mecanice, mai lucrează doar 50 de muncitori. „Am fost nevoiţi să disponibilizăm oamenii pentru că producţia scăzuse mult, iar cheltuielile erau foarte mari. Plătim curent 50.000 lei în condiţiile în care conducerea parcului a decis să schimbe furnizorul de energie electrică care practic a dublat preţul“, a afirmat nemulţumit, Ioan Brebenel, director comercial al SC Oţeluri şi Debitări SA.

Reprezentanţii firmelor care funcţionează în cadrul Parcului Industrial Cugir, susţin că managementul societăţii nu îi mulţumeşte. „Infrastuctura drumurilor este sub orice critică. Producţia multor firme nu mai este aceeaşi şi managementul parcului în loc să fie unul favorabil, în ton cu situaţia de criză, se menţine la cote mari. S-au făcut adrese pentru micşorarea chiriilor, dar degeaba“, au declarat reprezentanţii SC Mob Italia Prod SRL. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite