Alba Iulia: Investiţie de peste 250.000 lei ignorată de beneficiari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţarcurile pentru containerele de gunoi din cartierele albaiuliene iscă controverse în rândul locatarilor. Gunoaiele sunt aruncate lângă ţarcurile pentru care Primăria a plătit peste 2.500 lei pentru fiecare din banii publici.

Ţarcurile pentru tomberoanele de gunoi amplasate în municipiul Alba Iulia nu împacă locatarii. Ideea acestor ţarcuri a prins repede în rândul autorităţilor locale care anul trecut aveau în plan crearea unor filigorii care să mascheze tomberoanele din oraş, însă locuitorii sunt nemulţumiţi de faptul că nu au mereu la îndemână cheia şi aruncă gunoiul la uşa ţarcurilor.

„Ideea ar fi bună dacă oamenii ar avea bun simţ. Din păcate la noi civilizaţia lasă de dorit. În jurul ţarcurilor s-a făcut deja multă mizerie din cauza celor care aruncă gunoiul în afară, încât unii nu mai ajung la containere şi sunt practic nevoiţi să arunce gunoiul peste morman. Cred că era mai bine să nu existe lacăt la aceste ţarcuri“, a precizat Maria Docea, administrator al Asociaţiei de locatari Luceafărul.

Gunoaiele sunt depozitate lângă ţarcuri

Gunoi ferit de rromi

Pe considerentul că vântul şi rromi nu mai împrăştie gunoaiele din oraş au mers şi reprezentanţii primăriei care au aprobat aceste ţarcuri în 2009, însă gradul de civilizaţie al românilor este primul criteriu care contrazice orice efort de menţinere a curăţeniei şi igienei. „E lipsă de civilizaţie din partea oamenilor. Sunt italian, dar la noi nu am văzut aşa ceva. Containerele sunt aşezate în linie, nu este murdărie în jurul acestora. Aici, din contră, chiar dacă spaţiul este îngrădit, este mizerie. Nu au nici aspect plăcut. Am observat că lacătul a fost deja rupt. Trebuie schimbată mentalitatea“, a spus italianul Michele Cifo, de 62 de ani, stabilit în Alba Iulia.

Şi longevitatea acestor ţarcuri este pusă sub semnul îndoilelii de către cetăţeni. „Aceste containere nu vor rezista. Pun pariu că uşile astea nu vor sta închise, iar lacătele vor dispărea. Nimic nu poate sta în calea unor rromi care vor să caute prin gunoaie“, a afirmat Lucia Mărginean, 46 ani, casnică.

Asociaţiile de locatari, responsabile pentru întreţinerea ţarcurilor

Cert este că asociaţiile de locatari vor răspunde de întreţinerea celor aproximativ 100 de ţarcuri care vor fi amplasate în  oraş până la finele anului. „Dacă lacătul va fi rupt asociaţia îl va înlocui, la fel şi yala sau orice altceva ce ţine de întreţinerea acestor ţarcuri“, a spus Pavel Cimpoieş, director adjunct la societatea de salubrizare Salprest.

Din datele primăriei aflăm că aproximativ 2.500 lei a costat fiecare ţarc. „2.033 lei este costul unui ţarc fără TVA sau manopera primăriei“, a precizat Laura Mârza, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia. „Au o suprafaţă de 8 mp în care sunt amplasate 3-4 eurocontainere“, a completat Pavel Cimpoieş.

Albaiulienii care au de aruncat resturi voluminoase o pot face în mod civilizat închiriând un cotainer contra sumei de 165 lei de la firma de salubrizare. Containerul de 4,5 mc va fi lăsat la îndemâna chriaşului pe perioada de timp pentru care acesta are nevoie fiind ulterior ridicat de lucrătorii Salprest. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite