Alba Iulia: Gunoaiele din zona industrială se revarsă până în şosea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul lunii iulie locuitorii străzii Gheorghe Şincai din zona industrială stau cu gunoaiele le uşă. Chioşcul de ziare din apropiere este la un pas de a fi invadat de resturile manajere.

Oamenii din zona industrială din Alba Iulia, de pestrada Gheorghe Şincai, stau cu geamurile închise din cauza mirosului şi a muştelor care roiesc în jurul mormanelor de gunoaie neridicate de mai bine de o lună de zile. Vânzătoarea unui chioşc de ziare stă la propriu cu gunoaiele la uşă. „E focar de infecţie! În fiecare dimineaţă sunt nevoită să dau cu picioarele o parte din gunoi să ajung la uşa chioşcului. M-au invadat muştele, iar oamenii nici nu mai vin să cumpere ziare din cauza mirosului greu“, a spus Olguţa Pop, 48 ani, vânzătoare.

Femeia îşi doreşte ca cineva să se sesizeze asupra problemelor şi să se facă demersuri pentru mutarea ghenelor de gunoi. Acelaşi lucru vor şi locuitorii din zonă. „Copii sunt în pericol că vin şi stau la umbră sub copaci chiar lângă gunoaie. Să nu mai vorbim cât de nefiresc e ca gunoaiele să fie la drum“, a spus Elena Seman, 57 ani.

Locatarii sunt puşi în situaţia de a sta cu uşile balcoanelor şi geamurile închise. „Nu îndrăznesc să deschid geamul pentru că miroase în casă a gunoi până la etajul IV. Când dă căldura nu mai poţi sta nici în casă din cauza mirosului dacă faci greşala să stai cu geamul deschis“, a spus  Cătălina Sârb, 40 ani, muncitoare.

Salarii mici, facturi neplătite

Motivul pentru care locatarii zonei stau cu gunoiul neridicat de atâta vreme este neplata serviciilor către firma de salubrizare din Alba Iulia. Oamenii arată cu degetul unul către celălat în timp ce administratoare Ioana Pascu afirma în urmă cu trei săptămâni că asociaţia mai avea de achitat 500 lei către Salprest. „Nu cred că banii ăştia nu se achitau în tot acest timp. Din păcate nouă nu ne dau fluturaşi şi habar nu avem cât şi ce plătim. Nouă ne cer doar banii“, a spus Ileana Duduman, 32 ani, locatară a unui bloc de pe strada Gheorghe Şincai.

Administratoarea nu a putut fi contactată telefonic, însă conducerea firmei de salubrizare a confirmat faptul că serviciile de ridicare a gunoiului au fost sistate pentru întârzâieri la plată. „Din nefericire suferă oameni nevinovaţi pentru că administratorii îşi stabilesc priorităţile în funcţie de salariile lor. Ei sunt cei care cer penalizări oamenilor când întârzâie cu plata, nu noi. Noi niciodată nu am cerut penalizări însă nu pot oferi servicii gratuit“, a spus Pentru Constantinescu, directorul firmei de salubrizare din Alba Iulia. Datoriile mai multor ascociaţii din oraş către Salprest pentru ridicarea resturilor menajere ajung la 300.000 lei. Costul pe persoană pe lună pentru acest serviciu este de 4 lei pe persoană.

Oamenii consideră că este o sumă acceptabilă, însă susţin că plătesc regia doar atunci situaţia financiară le permite. Este şi cazul Elenei Curuţ de 48 ani care după ce anul trecut a rămas fără locul de muncă nu s-a mai redresat din punct de vedere financiar.

image

„Acum lucrez pentru 700 lei la o croitorie. În fiecare lună trebuie să îmi achit rata la bancă, curentul, gazul şi regia. Nu reuşesc de fiecare dată. Mi-au tăiat apa de 2 luni. Am considerat că este utilitatea de care mă pot priva o vreme şi îmi procur apă de la rude până voi putea achita facturile. Gunoiul e la fel, neplătit de 2 luni“, a spus Elena Curuţ.
  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite