Alba Iulia: Gheorghe Maniu i-a cunoscut pe Noica şi Steinhardt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Maniu
Gheorghe Maniu

Gheorghe Maniu a fost directorul Casei de Cultură din Sebeş şi apoi al Centrului Cultural „Lucian Blaga“, 47 ani. A legat prietenii cu Nicolae Steinhardt şi Constantin Noica.

Profil:
Data şi locul naşterii: 12 martie 1934, Săsciori
Studii: Şcoala Pedagogică din Sibiu
Familie: căsătorit, un copil.


Constantin Noica, Mircea Eliade, Nicolae Steinhardt, Gheorghe Vieru şi Ovidiu Drîmba sunt doar câteva nume care au răspuns prezent manifestărilor culturale  iniţiate la Sebeş de Gheorghe Maniu, înainte de 1990. „Am avut onoarea să îl cunosc pe Constantin Noica care apare pentru prima dată în faţa publicului după ce a ieşit din închisoarea comunistă la Festivalul Lucian Blaga, a povestit Gheorghe Maniu, iniţiatorul manifestării culturale.

Fostul director al Casei de Cultură din Sebeş îşi aminteşte de insistenţele sale pe lângă marele scriitor de a-l convinge să participe la festival. „Timpul era preţios şi prea puţin pentru Noica. M-am întâlnit cu el de 3-4 ori pentru a-l convinge să participe la festival şi am reuşit după ce i-am dat, mai în glumă mai în serios, şi o sticlă de ţuică“, a povestit Gheorghe Maniu.

A condus Centrul Cultural 40 de ani

Festivalul internaţional de poezie „Lucian Blaga“ este apogeul carierei pentru Gheorghe Maniu care între 1980 şi 1990 a cunoscut şi s-a împrietenit cu oameni de valoare ai culturii române. Mircea Eliade a fost cel care a prezentat prefaţa ediţiei a V-a a festivalului de poezie, iar Nicolae Steinhardt, Gheorghe Vieru şi Ovidiu Drîmba (fost asistent a lui Blaga) au răspuns şi ei prezent la manifestările culturale  iniţiate de Gheorghe Maniu. „Era o plăcere când reuşeam să ne strângem cu toţii undeva. Pe Eliade n-am mai avut ocazia să-l reîntâlnesc după ce a părăsit ţara, însă pe Noica şi Steinhardt i-am revăzut cu diferite ocazii“, şi-a amintit bărbatul.

Gheorghe Maniu a fost învăţător până în 1959, după care s-a mutat la Sebeş unde s-a dedicat în totalitate vieţii culturale. A lucrat ca director al Casei de Cultură, respectiv al Centrului Cultural „Lucian Blaga“ din oraş începând din 1961 până în 2006. A iniţiat o serie de serbări folclorice devenite tradiţionale printre care şi Festivalul de folclor „Felician Fărcaşu“. În prezent acesta este preşedintele fundaţiei culturale „Lucian Blaga“ din Sebeş.

Ce-i place: „Îmi place să organizez manifestări de cultură. Îmi place să pescuiesc, să fac excursii şi vizite în diferite localităţi. Îmi place foarte mult să conduc maşina“.

Ce nu-i place: „Nu-mi place să primesc indicaţii şi recomandări de la persoane aflate în afara subiectului sau incompetente. Nu-mi plac actele de bravură şi indiferenţa“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite