Alba Iulia: Despina Petru, la 90 ani, este cea mai vârstnică maratonistă de la Crosul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crosul Unirii desfăşuraat astăzi la Alba Iulia a adunat la start peste 400 de participanţi din întreaga ţară la trei categorii. Maratoniştii care au înfruntat frigul au primit cupe, medalii, diplome şi tricouri.

Crosul desfăşurat în fiecare an la Alba Iulia de mai bine de trei decenii este un eveniment de cinste a Serbărilor Unirii. An de an sute de alergători iau startul în această cursă. La această ediţie peste 400 de oameni au venit din toate colţurile ţării: Sibiu, Constanţa, Bucureşti, Piteşti, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Piatra Neamţ, Sfântu Gheorghe, Zalău, Târgu Mureş, Braşov au alergat în Cetatea Marii Uniri pe trasee de la 1500 metri până la 4000 m la trei categorii de vârstă.

În costum naţional la cros

Ineditul din rândul participanţilor nu a lipsit nici în acest an. Marian Tănăsie din Piteşti vine la fiecare cros al Unirii îmbrăcat în costum popular. Aleargă în competiţii de 20 ani, iar anul acesta a venit pentru al optulea an consecutiv la Crosul Unirii. A lucrat în petrochimie la Piteşti şi nu are nicio legătură cu sportul, decât pasiunea.

„Alerg de când mă ştiu, dar în competiţii am intrat de 20 ani. Îmi place portul popular mai ales pentru că la noi în familie e o tradiţie şi avem astfel de costume. Aşa am participat şi la prima ediţie acum opt ani şi aşa voi veni de fiecare dată. Mi se pare firesc pentru că este o competiţie dedicată sărbătorii naţionale“, a mărturisit Marian Tănăsie, 63 ani.

Cei mai vârstnici maratonişti

Competitori perseverenţi care nu ratează niciun concurs naţional sau internaţional de atletism de amatori au fost nelipsiţi şi de la această ediţie. Cel mai vârstnic participant a fost o femeie de 90 ani din Bucureşti. Despina Petru a început să alerge la 70 ani pentru a-şi umple timpul. Bătrâna vorbeşte cu seninătate despre competiţiile la care a participat şi despre cele pentru care se pregăteşte.

image

Despina Petru este cea mai vârstincă participantă

Mişcarea o ţine sănătoasă şi în formă, iar după cum spune chiar maratonista. La Alba Iulia a luat startul în aplauzele publicului prezent la competiţie care a încurajat-o să termine cursa. „Nu sunt bolnavă şi nu iau medicamente pentru că fac mişcare. Singura mişcare pe care o făceam până la 70 ani a fost bicicleta pe care mergem într-o parte şi în alta şi treburile gospodăreşti din curte“, a spus Despina Petru, 90 ani, din Bucureşti.

Alături de ea la categoria veteranilor a luat startul şi Veronica Negrea de 86 ani din Constanţa care după  o viaţa de muncă ca şi medic a ales sănătatea prin mişcare. A participat la maratoane chiar în America. „Am reprezentat România inclusiv la un cros din Oregon, America, unde merg să îmi vizitez fiica. O fac doar din plăcere şi pentru că sunt conştientă că mişcarea mă ţine în formă“, a afirmat femeia.

Aleargă în familie

Din peisajul competiţiei de astăzi nu au lipsit nici familiile. Tată şi fiică din Deva de 46, respectiv 10 ani se menţin în formă alergând. „Vin pentru al şaisprezecelea an consecutiv să alerg la Crosul Unirii. Astăzi pentru prima oară am venit cu fiica mea care şi-a dorit să alerge şi ea“, a spus Marian Oprea. „Îmi place sportul la şcoală, iar dacă tata aleargă am vrut să vin cu el“, a spus Ana Maria Oprea. 

Marian şi Ana Maria Oprea, tată şi fiică au participat împreună la Crosul Unirii

Marian şi Ana Maria Oprea, tată şi fiică au participat împreună la Crosul Unirii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite