Copiii au dat viaţă păpuşilor în atelierele organizate la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii au învăţat să mânuiască marionetele. Foto: Mihai Lazăr
Copii au învăţat să mânuiască marionetele. Foto: Mihai Lazăr

Tinerii şi copiii din Alba Iulia sunt rasfăţaţii Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti“. Pentru ei au fost organizate mai multe ateliere de creaţie. 

O componentă importantă a Festivalului Internaţional de Teatru Poveşti din acest an sunt atelierele de creaţie dedicate în special tinerilor şi copiilor. Tinerii au fost atraşi de atelierele de improvizaţie, de scenografie şi mai ales de cele două ateliere de artă flamenco, chitară şi dans. Pentru cei mai tineri participanţi la festival a fost deschis şi un atelier de mânuire a marionetelor.

Păpuşi decupate din burete

Mai mulţi copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 10 ani s-au străduit să înveţe cum să mânuiască o păpuşă care să reprezinte un personaj de poveste sau imaginat chiar de ei. „Anul trecut tot la festival am organizat un atelier de creaţie a marionetelor, iar acum am mers un pic mai departe, îi invăţăm pe copii să lucreze împreună şi să dea viaţă unei păpuşi“, a spus Mircea Moş, unul dintre organizatorii atelierului.

Fiecare păpuşă a fost mânuită de către trei copii, care au învăţat să îşi sincronizeze mişcările. „Anul trecut am lucrat cu materiale reciclabile şi am creat păpuşi din pungi, hârtii şi resturi de materiale textile. De data aceasta am ales să lucrăm puţin diferit. Am avut mai multe grupe, de câte trei copii. Fiecare şi-a ales un personaj pe care mai apoi l-a desenat pe burete şi la decupat iar mai apoi au învăţat cum să le mânuiască“, a spus Izabela Moş, coordonatorul atelierului.

image

Cocolino şi Michael Jackson preferaţii copiilor

Copiii au avut posibilitatea să îşi aleagă singuri un personaj căruia să îi dea viaţă. „Copiilor le este mai uşor să dea viaţă unor personaje cărora le atribuie trasături specifice. Au ales să personifice şi să numească fiecare păpuşă. L-au creat pe Michael Jackson şi pe Cocolino supervitezoman“, a spus Izabela Moş. O altă grupă s-a inspirat tot din personajele mai recente şi a creat o combinaţie între un karatist şi un spion. „Păpuşa noastră se cheamă Karatistul 007 şi este cel mai puternic. Cu el mi-a plăcut să mă joc cel mai mult pentru că a fost ideea nostră“, a spus Albert Mărginean de 10 ani din Alba Iulia.

Au fost apreciate însă şi alte marionete, pe care organizatorii le-au adus pentru copii. „Mie mi-a plăcut concertul pe care l-am făcut cu marionetele. Eu am avut o păpuşă cu vioară şi ceilalţi copiii alte instrumente, a fost şi muzică înregistrată şi noi am mişcat păpuşile ca şi când ar cânta ele. A fost foarte interesant“, a spus Ioana Chiţu, de 10 ani din Alba Iulia.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite