Alba Iulia: Cinci tineri postinstituţionalizaţi vor lucra la restaurarea Porţii a V-a din Cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Cătărambă a primit diploma de absolvent al cursului de zidar-pietrar
Ioan Cătărambă a primit diploma de absolvent al cursului de zidar-pietrar

Cinci tineri cu vârste între 20 şi 30 ani provenind din centre de plasament sau centre sociale din judeţul Alba vor lucra la restaurarea porţii a V-a a fortăreţei din Alba Iulia. Aceştia au fost selectaţi dintre 25 de tineri care au obţinut calificare în domeniul construcţiilor. Tinerii au primit astăzi diploma de absolvire.

Ioan Cătărambă, Mihai Mikloş, Andrei Varga, Alin Vlad, Gheorghe Varga sunt cei cinci tineri care vor face parte din echipa de muncitori care restaurează Poarta V a Cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia. Toţi provin din centre sociale sau de plasament din judeţul Alba. Unii dintre ei au mai muncit în domeniul construcţiilor încă de la plecarea din centru, în timp ce alţii au căutat varianta cea mai bună de o obţine o diplomă care să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă.

„ Am ales să fac acest curs pentru ca să îmi pot găsi un loc de muncă. Am încercat să învăţ cât mai bine, mai ales pentru că înainte am mai lucrat la o spălătorie auto şi în parcuri de distracţie. Faptul că am fost ales să lucrez la poarta Cetăţii mă face să mă simt mai bun“, a spus Andrei Varga, 26 ani, un tânăr provenit din Centrul Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia. „Am ales acest curs pentru a-mi asigura cât de cât viitorul. Am lucrat în contrucţii opt ani, dar nu aveam calificare“, a afirmat Ioan Cătărambă, alt tânăr provenit dintr-un centru de plasament.

Vor să îşi găsească un loc de muncă

Motivaţia de a găsi un de lucru pe piaţa muncii a fost aceeaşi pentru fiecare dintre absolvenţii cursului de zidar-pietrar-tencuitor, chiar dacă unii dintre ei nu s-au aflat la prima specializare. „Am mai lucrat în construcţii. E a doua diplomă, dar acum având ocazia să lucrez la un monument istoric ,voi învăţa şi mai mult şi va conta pentru viitorul meu profesional“, a afirmat Alin Vlad, 29 ani. Acesta provine din Centrul Social de Urgenţă Filantropia Ortodoxă unde a ajuns după ce a rămas fără servici. „La firma unde am lucrat nu ne-au mai dat banii şi nu mi-am mai permis chiria. Am rămas fără nici o sursă de venit. Sper să nu mai am ghinionul acesta încă odată“, a completat Alin.

Pe şantier până în aprilie 2011

Tinerii vor rămâne pe şantierul de restaurare până în luna aprilie când acesta se va închide. „Dorim să oferim o şansă tinerilor defavorizaţi, asigurându-le premisele pentru dezvoltarea unei cariere. Acum au şansa să lucreze alături de profesionişti în restaurare“, a afirmat Ioana Cristescu, expert comunicare în cadrul Unităţii de Management a Proiectelor de Consultanţă.

Tinerii care au absolvit rămân la dispoziţia firmelor de construcţii care îşi pot alege muncitori din rândul acestora. „Unii au început de la zero şi au învăţat. Au dat examen cu foarte multe capcane şi cerinţe dificile, pe care le-au trecut cu bine. Au învăţat să îşi facă propriu CV şi să se prezinte la un interviu“, a afirmat Călin Bogdan, psiholog.

Partea socială a proiectului de Restaurare a Porţii V a fost implementată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectelor de Consultanţă în cadrul parteneriatului dintre MCPN, Primăria Alba Iulia şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite