Alba Iulia: Casiana Ekart, micuţa poetă pasionată de fotografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casiana Ekart
Casiana Ekart

Casiana Ekart are la doar 13 ani un volum de poezii publicat şi visuri mari pentru viitor. Este pasionată de fotografie şi pictura pe sticlă.

Profil:
Data şi locul naşterii: 4 februarie 1997, Alba Iulia
Studii: elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Lucian Blaga“, Sebeş

Casiana Ekart a început să scrie poezii în joacă la 11 ani. „Citeam o poezie de-a lui Eminescu când am decis să încerc un joc de cuvinte, şi aşa s-a conturat practic prima poezie“, a povestit adolescenta. În doar doi ani a scris peste 100 de poezii, iar 70 dintre acestea au fost reunite într-un volum care a fost lansat anul acesta în cadrul Festivalului „Lucian Blaga“. „Sunt experienţe de viaţă, locuri şi oameni. Am dedicat o poezie chiar dascălului meu, iar alta, preferata mea – Cărbune – am scris-o în urma unei vizite la o mină. Poeziile mele sunt fapte şi stări de spirit“, a spus tânăra poetă.

Casiana are parte de o familie frumoasă care i-a oferit mult sprijin şi răbdare. La numai trei ani a învăţat să citească cu ajutorul părinţilor. „Ai mei îmi citeau din cărţile de poveşti, iar eu urmăream cu degetul rândurile. La trei ani şi jumătate citeam chiar şi din ziare“, a povestit Casiana. Astăzi adolescenta se pregăteşte temeinic pentru viitor. Este elevă în clasa a opta şi ştie ce vrea să facă, să urmeze cursurile unei facultăţi în Anglia.

Îi place să fotografieze natura

În afară de poezie, Casiana mai este pasionată de fotografie. De câţiva ani a prins gustul artei fotografice şi a devenit atentă la detalii. „Pe un forum am găsit poze foarte frumoase care mi-au stârnit curiozitatea. Tot acolo am citit şi câteva sfaturi din partea unor fotografi profesionişti, pe care mi-am dorit foarte mult să le pun în aplicare“, a afirmat Casiana.

La rugămintea sa, familia i-a dăruit primul aparat foto pe care adolescenta mărturiseşte că îl foloseşte pentru a surprinde tot ce este frumos în jur. „Mi-ar place să ajung să lucrez pentru National Geographic, să călătoresc şi să fotografiez natura, dar cred că este foarte greu, aşa că m-aş mulţumi să reuşesc să îmi croiesc un drum ca şi poetă, iar fotografia să rămână pasiune“, a completat Casiana.

Pictura pe sticlă este o altă pasiune de-a ta?

C.E.: „Da. Pictez din 2005. Am avut ocazia să merg într-un atelier al părinţilor unei prietene unde acesta picta. Am cerut şi eu materiale şi am pictat prima mea icoană. De atunci continui pentru că îmi place, am răbdare şi mă relaxează. Am participat la câteva expoziţii, însă nu m-am gândit serios ce voi face în acest domeniu pe viitor. Acasă desenez mai mult pentru că nu am materiale. Când merg la atelierul unde particip la cursuri îmi pun imaginaţia la încercare, însă o pictură pe sticlă durează până reuşeşti să o finalizezi“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite