A ţinut de scaun şi a ajuns după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decanul Baroului, Doinea Scutea, şi fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Ştefan Anghel Bogin, au fost arestaţi pentru trafic de influenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă. Bogin este acuzat că ar fi solicitat decanului Scutea să convingă un judecător să pronunţe o sentinţă favorabilă pentru a-şi păstra funcţia de director la Finanţe.

Procurorii de la Alba Iulia susţin că Ştefan Anghel Bogin a încercat să-şi păstreze funcţia de director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba prin intervenţia decanului Baroului. Şeful Finanţelor se temea că îşi va pierde funcţia obţinută prin destituirea fostului director, Maria Iacob, care a atacat decizia în instanţă. Astfel, în luna iunie, la scurt timp după numire, Bogin a luat legătura printr-un fost ofiţer al SIE, Claudiu Vulpe, şi a unui om de afaceri local, Alexandru Duca, cu decanul Doinea Scutea.

Avocata i-a promis proaspătului şef al Finanţelor că va interveni pe lângă magistratul de la Curtea de Apel Alba care judeca dosarul Mariei Iacob pentru a i se respinge acţiunea. Astfel, Bogin ar fi rămas în continuare director. În schimbul serviciului, Scutea nu a pretins nicio sumă de bani, ci tot un serviciu. Astfel, decanul a vrut să obţină mai uşor un răspuns favorabil pentru un client de-al său. Avocata i-a cerut şefului Finanţelor Alba ca firma Lider Prodcarn SRL să primească suma de 200.000 de lei în contul unor datorii pe care statul le avea faţă de societatea respectivă.   

Intervenţie degeaba

Nici intermediarii acestei „afaceri" nu au vrut să iasă cu mâna goală de la negocierile dintre avocat şi şeful Finanţelor, aşa că au avut, la rândul lor, câteva pretenţii. Astfel, Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca i-au cerut lui Bogin ca inspectorii Direcţiei de Finanţe să aibă un tratament preferenţial în ceea ce priveşte firmele conduse de cei doi. De pildă, fostul ofiţer SIE şi omul de afaceri ar fi vrut să obţină plata eşalonată a unor datorii pe care le-ar fi avut faţă de stat.

Înţelegerea ar fi fost parafată, însă lucrurile nu au stat cum au vrut cei implicaţi. În luna septembrie, deşi Scutea ar fi susţinut că şi-a îndeplinit „misiunea", Maria Iacob a câştigat procesul intentat Administraţiei Financiare şi şi-a recăpătat funcţia. Imediat, Bogin a fost retrogradat pe postul de director adjunct.

Riscă până la 10 ani de închisoare

În dosarul deschis adjunctului de la Finanţe şi decanului Baroului Alba, omul de afaceri Alexandru Duca şi foştii ofiţeri de informaţii, din Serviciul de Informaţii Externe, Claudiu Vulpe şi Radu Bogdan sunt cercetaţi tot în stare de arest. Ultimul a fost, până la 2
octombrie 2010, consilier în Ministerul de Finanţe.

Doina Scutea, decanul Baroului Alba din anul 2008, este acuzată de trafic de influenţă, iar Ştefan Anghel Bogin, de cumpărare de influenţă. Claudiu Vulpe şi Alexandru Duca sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă şi complicitate la această infracţiune. Bogdan Radu este acuzat de trafic de influenţă, iar cei cinci riscă pedepse cu închisoarea de la 2 la 10 ani. Măsura arestării preventive a celor cinci inculpaţi a fost atacată cu recurs.

40.000 de lei pentru o finanţare europeană

În acelaşi dosar, cei doi foşti ofiţeri de informaţii, Claudiu Vulpe şi Radu Bogdan, dar şi omul de afaceri Alexandru Duca, sunt acuzaţi de o altă faptă de trafic de influenţă, separat de înţelegerea dintre Bogin şi Scutea. Potrivit procurorilor DNA, Duca ar fi intervenit pe lângă Radu Bogdan, în perioada când acesta era consilier în Ministerul Economiei, pentru ca firma patronată de omul de afaceri italian Luca Anversa să câştige un proiect cu finanţare europeană. Italianul ar fi dat mită 40.000 de lei, bani ce au ajuns prin intermediul lui Duca şi Vulpe la Radu Bogdan.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite