Alba: Monica Todea, campioană mondială la fotbal-tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monica Todea (căsătorită Sagău) deţine două diplome universitare, una în domeniul istoriei şi filofogie şi una în asistenţă socială. Cu toate acestea, marea sa pasiune este sportul. Şi nu orice sport, ci fotbal-tenisul. Tânăra din Munţii Apuseni a fost numită cetăţean de onoare al comunei Albac. .

Profil
Născută la: 16 aprilie 1979, Albac, Alba
Studii: Facultatea de Sociologie şi Asistenţa Socială, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca
Familie: căsătorită
                          
Într-un domeniu mai mult al bărbaţilor, Monica Todea a reuşit să facă performanţă. Este campioană mondială, ultimul titlu fiind cucerit anul trecut în Turcia.

„Încă din primii ani de viaţă am practicat volei, fotbal, înot şi schi fond. Pasiunea şi dragostea pentru sport o datorez tatălui meu, care învăţător fiind, m-a îndrumat spre acest domeniu. Un rol important l-a avut şi Iancu Pleşa, profesorul de educaţie fizică şi sport din clasele generale de la Albac“, a spus Monica Todea.

Sportiva s-a îndreptat spre un liceu din Cluj, unde a jucat fotbal de performanţă la echipa de fotbal feminin „Unirea“ din Cluj-Napoca.

Dublu medaliată cu aur

„Am practicat fotbal-tenis la nivel de amatori încă din şcoala generală, dar la nivel de profesionişti, abia din anul 2000. După numai jumătate de an am fost selecţionată în lotul naţional şi am participat la Campionatul Mondial din Slovacia“, a precizat sportiva.

image

Monica Todea (foto dreapta), alături de colegele de echipă.

Monica spune că fotbal-tenis-ul este un sport „curat“, asemeni tenisului, în care contactul fizic cu adversarul este minim. „Doar atunci când se face blocaj la un atac, ca şi în volei, poate exista un contact foarte mic cu adversarul. Tehnicile de lovire a mingii sunt asemănătoare cu cele din fotbal, iar pentru mine acest aspect a fost un avantaj, pentru că practicasem în liceu fotbal de performanţă“, a povestit Monica Todea.

Tânăra din Albac a câştigat nenumărate turnee naţionale şi internaţionale. În perioada 2000-2006 a fost campioană naţională, împreuna cu colegele sale de la echipa „Fotbal-Tenis Răzvan Cluj-Napoca“. A participat la cinci campionate mondiale, de unde s-a întors cu două medalii de aur şi opt de bronz.

„Ultima competiţie importantă la care am participat este Campionatul mondial de fotbal-tenis care s-a desfăşurat în luna octombrie a anului trecut la Istanbul, în Turcia. Echipa noastră a cucerit două medalii de aur în probele de dublu şi triplu. Orice participare la competiţiile internaţionale, în culorile naţionalei, au fost şi sunt pentru mine de o importanţă deosebită.

image

Monica Todea (foto stânga), face parte din lotul naţional al României la fotbal-tenis.

Sentimentele pe care le trăieşti când ştii că reprezinţi România sunt greu de exprimat în cuvinte. E un conglomerat de mândrie, satisfacţie şi bucurie“, a spus Monica Todea.

Cetăţean de onoare al Albacului

Monica Todea a primit din partea primăriei Albac titlul de cetăţean de onoare al comunei. „Mă simt onorată de acest titlu. Este o recunoaştere a meritelor şi muncii depuse, însa nu le consider doar ale mele, ci şi ale antrenorilor, familiei şi soţului meu. Le mulţumesc tuturor celor care au încredere în mine şi mă consideră o valoare a comunei Albac. Acest titlu mă onorează şi mă obligă să răspund în continuare exigenţelor acestuia“, a precizat Monica Todea.

Cine a contribuit la formarea ta sportivă?
M.T.:
„Florin Purice, campion mondial, şi Dorina Păuna, dublă campioană mondială, sunt oamenii care stau «în spatele» performanţelor mele. Dorina Păuna, care este antrenoare şi jucătoare a echipei „Fotbal-Tenis Răzvan Cluj-Napoca“, a fost alături de mine, m-a încurajat şi m-a sprijinit după pauza competiţională de 3 ani. Între 2007 şi 2010 am renunţat la sport şi am fost precată în Spania“.

image

Cum se desfăşoară un antrenament?
M.T.:
„Împreună cu colegele de echipa din Cluj-Napoca, facem câte cinci antrenamente pe săptămână, câte două ore pe zi. În funcţie de competiţiile pe care le avem, orele dedicate antrenamentului pot creşte, spre exemplu, în cantonamente facem două antrenamente pe zi, respectiv pregătire fizică, tactică şi tehnică“.

Ce-i place: „Ador weekend-urile alături de soţul meu. Îmi place nespus de mult să-mi petrec sărbătorile de iarnă la Albac, au farmecul lor aparte. Cele mai frumoase amintiri sunt legate de această zonă. Este o locaţie de basm, în care se păstrează tradiţiile şi obiceiurile legate de Crăciun. Îmi plac oamenii. În cei trei ani petrecuţi în Spania am cunoscut şi spanioli şi români extraordinari, harnici şi cu valori morale deosebite“.

Ce nu-i place: „Nu suport minciuna. Nu îmi place aroganţa, şi intoleranţa, indiferent de natura acesteia“.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite