Alba Iulia: Anca Sas, artista care l-a caricaturizat pe Ştefan Popa Popa’s

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Sas este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala „Mihai Eminescu“ din Alba Iulia şi este pasionată de desen şi pictură. Adolescenta a primit recent diploma de excelenţă la cea de-a treia ediţie a Salonului internaţional de caricatură „Popa’s într-un zâmbet de copil“. De asemenea, a participat cu lucrări la expoziţii internaţionale în Polonia, Slovenia, Spania şi SUA.

Profil
Născută la: 21 aprilie 1997, Alba Iulia
Studii: elevă în clasa a VIII-a la Şcoala „Mihai Eminescu“ Alba Iulia
Familie: singură la părinţi

Cea de-a treia ediţie a Salonului internaţional de caricatură „Popa’s într-un zâmbet de copil“ s-a desfăşurat în luna aprilie a acestui an la Drobeta Turnu Severin. „La salonul de caricatură au participat 90 de copii, inclusiv din Bulgaria şi Ungaria. Am fost singura din Alba. În total s-au acordat 15 diplome de excelenţă“, spune Anca Sas, eleva care l-a caricaturizat pe Ştefan Popa Popa’s.

image

Pe lângă această caricatură, a prezentat în concurs şi desene cu Charlie Chaplin, Luciano Pavaroti, Rowan Atkinson (Mr. Been) şi Johnny Depp. „Mi-am ales singură personajele şi am urmărit să aibă trăsături ale feţei mai speciale“, a spus Anca Sas.

image

Aceasta nu a putut participa la festivitatea de premiere de la Drobeta Turnu Severin, iar premiul, o cupă, i-a fost înmânat de Popa Popa’s în cadrul Festivalului international de epigrame, caricatura şi umor „Epigrafix“ de la Aiud.

„Încă de prima dată când l-am întâlnit pe maestrul Ştefan Popa Popa’s am avut foarte mari emoţii şi m-am simţit onorată să mă aflu în prezenţa unei personalităţi care a făcut istorie în domeniul său. L-am întâlnit la atelierul lui de lucru unde i-am prezentat o caricatură care-l avea drept personaj. A luat-o, s-a uitat la ea şi a pus-o deoparte. Nu mi-am dat seama dacă i-a plăcut sau nu. A confirmat acest lucru prin invitaţia de a participa la salonul internaţional de caricatură“, a povestit Anca Sas.

image

Participare la expoziţii internaţionale

Încă de la vârsta de 9 ani, Anca a urmat cursuri de pictură la Palatul Copiilor din Alba Iulia sub îndrumarea profesoarei Laurenţia Stoia. A participat cu desene la expoziţii locale, dar şi la Torun în Polonia şi Cleje, Slovenia.

image

„Pentru o perioadă am renunţat la pictură, iar anul trecut prin intermediul unor cunoştinţe, artistul Ştefan Balog a văzut unele lucrări realizate de mine“, a spus eleva.

image

În vara lui 2010 a participat la tabăra internaţională de creaţie pentru tineret „Inter-Art“ Aiud, unde a învăţat tehnici noi precum linogravura şi cologravura. „Anul acesta am participat cu o lucrare de pictură abstractă cu tema 360 de grade la o expoziţie găzduită de Universitatea Massachusetts din SUA.

image

De asemenea, au fost expuse două lucrări în tuş, tot pe teme abstracte la o competiţie internaţională în Slovenia, respectiv Spania. Dacă în urmă cu doi ani preferam pictura, în momentul de faţă mă axez mai mult pe lucrări în tuş“, a precizat artista îndrumată de Ştefan Balog.



Ai vândut unele lucrări?
A.S.:
„Pentru mine fiecare lucrare este specială şi îmi vine foarte greu să mă despart de ea. Unele lucrări le-am făcut cadou, iar altele, destul de puţine, au fost comercializate. Pentru a-mi face cunoscută munca, am în plan crearea unei pagini de internet unde să fie expuse o parte din tablouri“.

image
image

Spre ce liceu te vei îndrepta?
A.S.:
„Vreau să mă înscriu la Liceul de Muzică şi Arte Plastice la clasa de arhitectură. Îmi doresc să urmez această specializare deoarece am ocazia să învăţ tehnici noi. În plus, multe cunoştinţe m-au sfătuit să aleg această specializare deoarece este de viitor şi după absolvirea liceului îţi oferă posibilitatea să te îndrepţi spre domenii diversificate. Am în plan să urmez cursurile unei facultăţi de design ambiental“. 



Ce-i place: „Îmi place sportul. În urmă cu ceva timp am jucat tenis, dar am renunţat la antrenamente din cauza şcoli. Îmi place să ascult muzică, să mă uit la filme de comedie şi să mă relaxez creând diferite aranjamente şi ornamente. Puţinul timp liber avut la dispoziţie prefer să mi-l petrec în aer liber, la plimbare sau să stau de vorbă cu prietenele“.

image

Ce nu-i place: „Nu îmi place ca oamenii să profite de bunătatea celor din jur. Nu îmi place să mă ocup de treburile casnice, prefer să îmi dedic timpul activităţilor creative. Nu mă împac bine cu ciorbele şi nu agreez preparatele cu fasole“.

image

Participare la expoziţii:

2006-2010 – diverse expoziţii locale şi internaţionale (Polonia şi Slovenia)
2010 – Festivalul internaţional de epigrame, caricatura şi umor „Epigrafix“ Aiud
2010 – Tabăra internaţională de creaţie pentru tineret „Inter-Art“ Aiud
2010 – Festivalul internaţional de fotografie şi film „Aiud-Art“
2010 – Salonul de iarnă „Inter-Art“ Aiud
2011 – Salonul de primăvară „Inter-Art“ Aiud
2011 – „360° - We and Everybody“ Mail Art Exhibition, University of Massachusetts, Amherst (USA)
2011 – Competiţia internaţională „Children’s graphic art“,  Slovenia
2011 – International convocation of mail art „The city of Ceuta“, Spania
2011 – Salonul internaţional de caricatură „Popa’s într-un zâmbet de copil“, Drobeta Turnu Severin

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite