Alba: Fără bani de salarii pentru 500 de profesori din mediul rural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii din şcolile rurale nu sunt siguri că îşi vor primi banii la timp. Foto Arhivă
Profesorii din şcolile rurale nu sunt siguri că îşi vor primi banii la timp. Foto Arhivă

21 de şcoli din Alba nu au fonduri pentru a achita salariile pe luna septembrie. Pentru a plăti profesorii, primăriile au nevoie de suma de 431.000 lei. Cadrele didactice trebuie să-şi primească drepturile salariale în data de 11 octombrie.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba a notificat Inspectoratul Şcolar Judeţean şi reprezentanţii a 21 de unităţi şcolare care se află în situaţia de a nu avea fonduri insuficiente pentru plăţile salariale de la începutul lunii octombrie.

Profesorii riscă să-şi primească cu întârziere banii pe luna septembrie. „O problemă majoră a sistemului este la ora actuală asigurarea fondurilor pentru plata salariilor în trimestrul IV pentru cadrele care lucrează în învăţământ. Este vorba de 431.000 lei, sumele fiind cuprinse între 2.000 lei şi 53.000 lei“, a spus Marcel Stan, inspector şcolar general adjunct. În majoritatea cazurilor, şcolile sunt din mediul rural.

„Unităţile cu probleme sunt din mediul rural şi cauza o constituie finanţarea pe elev, mai exact şcolile cu un număr mic de elevi nu se pot încadra în sumele alocate“, a precizat Marcel Stan.

Probleme în mediul rural

Toate primăriile care nu au bani să plătească salariile profesorilor sunt din mediul rural. Printre acestea se numără instituţiile de învăţământ din Almaşu Mare, Avram Iancu, Ciugud, Întregalde, Mogoş, Ocoliş, Ohaba, Poiana Vadului Râmeţ, Scărişoara, Vadu Moţilor.

„S-a virat spre noi suma de 14.000 lei, însă aceşti bani nu sunt suficienţi. Mai avem nevoie de încă 10.000 lei. Fondurile salariale au fost asigurate doar până la data de 1 septembrie“, a spus Liviu Alexandru, primarul comunei Mirăslău. Reprezentantul şcolii din localitate a precizat că numărul scăzut de elevi este una dintre cauzele lipsei de fonduri.

„În unitatea noastră sunt încadraţi 24 de angajaţi, profesori şi personal auxiliar. Cauza o constituie faptul că finanţarea este făcută în funcţie de numărul de elevi“, a spus Liliana Giurgiu, directorul şcolii cu clasele I-VIII Mirăslău.

În aceeaşi situaţie se află şi profesorii din Bucium, Blandiana, Livezile sau Sohodol. „Din câte ştiu, de la Direcţia de Finanţe primim 32.000 lei, pentru salariile din octombrie. Nu ştim ce vom face până la sfârşitul anului“, a spus Cornel Napău, primarul din Bucium.

La limita decenţei

Cadrele didactice ar urma să-şi primească salariile săptămâna viitoare. „Din data de 11 octombrie încep să se facă plăţile către angajaţi. Ne-am mai confruntat cu astfel de situaţii, dar până la urmă s-au găsit soluţii pentru plata salariilor“, a spus liderul de sindicat Ioan Stanca.

Profesorii se plâng de faptul că banii sunt puţini. „Am ajuns să trăim la limita decenţei. După ani buni de studiu şi o activitate la catedră de peste 10 ani, banii abia ne ajung de la o lună la alta. Au tăiat cei 25 la sută, acum nu se ştie dacă sunt bani de salariu. E frustrant ceea ce se întâmplă“, a spus Aurora Popa (35 de ani), cadru didactic în comuna Scărişoara.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite