Alba: 1.300 de persoane cu handicap faţă în faţă cu indiferenţa celor din jur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.300 de persoane  cu dizabilităţi vor participa timp de două zile la Marşul persoanelor cu Handicap „Să mergem împreună“,  organizat în acest an la Alba Iulia şi Aiud.

Marşul, ajuns la cea de-a patra ediţie, este organizat  de Directia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba,  împreună cu Asociaţia “Cusset Aiud Echange” Franţa şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România.

„În urma ediţiilor precedente, am constatat un interes crescut şi o implicare mai mare din partea organizaţiilor neguvernamentale, dar şi a persoanelor fără handicap care au fost prezente la marş, în număr tot mai mai mare“, a explicat Valentin Frăcea, preşedintele Comitetului judeţean de analiză a problemelor persoanelor cu handicap.

Startul  marşului de la Alba Iulia se va da miercuri, de la ora 17.00, pe platoul din faţa Catedralei Încoronării şi va continua în jurul parcului Cetate. Potrivit organizatorilor,  sunt aşteptate să participe peste 1.000 de persoane cu dizabilităţi din Alba Iulia, Sebeş, dar şi de la centrele rezidenţiale şi locuinţele protejate din judeţ.

Prima ediţie la Aiud

În premieră, în acest an, o acţiune similară va avea loc la Aiud, joi, de la ora 11.00, în faţa Catedralei Ortodoxe din oraş. Evenimentul este organizat cu sprijinul Asociaţiei „ Cusset Aiud Echange“.

„Noi vrem să demonstrăm că persoana cu handicap nu este doar un consumator, ci că poate şi produce“, a declarat Ioan Dârlea, de la Asociaţia de ajutorare „Alianţa handicapaţilor din România“.

„Eu am descoperit întâmplător nevoile persoanelor cu handicap din România. Pentru mine este o mare realizare când văd la astfel de acţiuni şi persoane fără dizabilităţi. Pot să spun că ediţiile anterioare ale marşului de la Alba Iulia au contribuit la organizaarea primei ediţii a evenimentului de la Aiud. La Alba Iulia am început cu 300 de persoane, cu tot atâtea demarăm şi la Aiud, deşi ca populaţie ultimul este la jumătate“, a precizat Juean-Francois Barlet, de la Asociaţia „ Cusset Aiud Echange“.

.Condiţii de strictă  necessitate

Un studiu  realizat în 2010 de Asociaţia „SM Speromax“ Alba Iulia  în  15 instituţii publice din Alba a demonstrat că aici nu se respectă legislaţia privind facilităţile care ar trebui oferite persoanelor cu deizabilităţi. Mai concret din cei 1.600 de salariaţi doar 23 sunt persoane cu dizabilităţi, respectiv un procent de 1,43 la sută. Cei mai mulţi (12) lucrează la Direcţia Generală de Asistenţă Socială. 

Datele au evidenţiat că doar Primăria Alba Iulia îndeplineşte toate cele cinci condiţii de strictă necesitate pentru persoanele cu handicap: rampe de acces, locuri de muncă, toalete accesibilizate, bare de susţinere şi parcări specialenevăzătorilor. De asemenea,  Primăria, Prefectura, Casa de Pensii şi Agenţia de Prestaţii Sociale sunt singurele care permit accesul nevăzătorilor însoţiţi de câini.

La nivelul judeţului Alba sunt înregistrate 17.175 de persoane cu dizabilităţi, cu 250 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite