Alba: FOTO Cel mai mare parc din interiorul unei cetăţi din ţară, inaugurat la Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare parc din România amenajat în interiorul unei cetăţi de tip Vauban a fost deschis circuitului turistic la Alba Iulia. Peste 500 de albaiulieni şi turişti au luat parte la inaugurare. Parcul se întinde pe o suprafaţă de cinci kilometri sub forma unei grădini dendrologice cu peste 70 de specii de arbori şi arbuşti şi peste 25 de specii de flori.

Parcul are o suprafaţă totală de peste 93.500 metri pătraţi, din care peste 45 la sută reprezintă zone verzi. 

Parcul a fost cuprins în proiectul „Reabilitarea centrului istoric, traseul estic, traseul sudic, traseul nordic“,  proiect cu o valoare de 47,5 milioane de lei, finanţat din fonduri europene.

image
image

„La Alba Iulia a fost inaugurat cel mai mare Parc al oraşului şi unic în România. Acesta este singurul parc de o asemenea mărime amenajat în interiorul unei cetăţi de tip Vauban. Deocamdată au fost deschise în mod oficial publicului Traseul Sudic şi Traseul Estic, ce se prezintă sub forma unui parc dendrologic, putând fi folosit chiar în scop didactic“, a precizat Emanuel Drăguşin, reprezentantul Grup Corint, firma care s-a ocupat de executarea lucrărilor.

image

Acesta a precizat că din punct de vedere peisagistic, traseele turistice au fost gândite în aşa fel încât să nu fie împiedicată vizibilitatea obiectivului principal, respectiv a zidurilor Cetăţii Alba Carolina. Toate speciile arboricole alese pentru a împodobi acest parc au coroana dirijată aproape în totalitate, ceea ce înseamnă că vor putea fi modelaţi astfel încât să asigure o perspectivă peisagistică valoroasă zidurilor Cetăţii Alba Carolina.

image

„Toţi cei care vor veni să se plimbe prin parcul din Şanţurile Cetăţii vor vedea o cromatică perfectă a speciilor plantate în zonele verzi, existând o multitudine de zone umbroase şi răcoroase, precum şi zone cu soare la orice oră a zilei. Şi asta pentru că orientarea în Şanţurile Cetăţii se face după cele patru puncte cardinale, astfel încât la orice oră din zi vor exista zone cu umbră, la dispoziţia albaiulienilor, fie ei pensionari, părinţi cu copii sau tineri îndrăgostiţi de natură şi frumos“, a mai spus Emanuel Drăguşin. 

image

Albaiulieni încântaţi

„Există instalaţii de udat vegetaţia. În doi, trei ani, aici va exista o oază de verdeaţă. Peste maxim trei săptămâni se va deschide şi traseul nordic. Sunt peste cinci kimometri de alei pentru plimbare. Sperăm ca într-un an, doi, zidurile să intre în restaurare. Conceptul nostru este cel al unei cetăţi vii“, a spus primarul Mircea Hava.

image

În şanturi vor fi amenajate şi terase pentru relaxare.



Albaiulienii s-au declarat încântaţi de aspectul parcului.

image
image

„Ne bucurăm că se fac lucruri frumoase şi în ţara aceasta, cu atât mai mult cu cât ele se întâmplă la Alba Iulia. Suntem mândri de oraşul nostru pentru că se fac lucruri bune aici. O să venim în fiecare seară cu copiii la plimbare în această zonă“, a spus Adrian Sicoe, de 34 de ani, analist credite.

image

„Îmi place foarte mult cum arată zona. E bine că sunt bănci, noi pensionarii obosim mai repede. Îmi place că există şi acele lacuri, va fi răcoros vara“, a spus Maria Cârnic, de 63 de ani, pensionară.

image

Trei fortificaţii suprapuse

Istoria cetăţii din Alba Iulia îşi începe povestea în urmă cu mai bine de 2.000 de ani şi este o mărturie vie a trei epoci diferite: Castrul Roman Apulum (106 d.Ch.), Cetatea Medievală Bălgrad (sec. XVI-XVII) şi Cetatea Alba Carolina, fortificaţie de tip Vauban (sec.XVIII).

Prima fortificaţie este dată de Castrul roman de la Apulum. Primul nucleu al orasului, ale cărui începuturi trebuie puse imediat după anul 106 d.Ch. a fost castrul legiunii a XIII - a Gemina. Castrul de formă patrulateră de la Apulum, ridicat cel mai probabil pe vremea împăratului Hadrian, a fost unul dintre cele mai mari din Dacia romana. Cea mai vizibilă componentă a fostului complex militar, Poarta de sud a castrului, a fost descoperită în anul 1980.

Cetatea Bălgrad din evul mediu datează din jurul anilor 1199, când oraşul apare atestat documentar sub numele de Alba Iulia (Cetatea Albă a lui Gyula), fiind centru al administraţiei Regatului Ungariei din Transilvania, colonizat cu saşi şi devenit reşedinţă a Episcopiei Catolice a Transilvaniei, iar mai apoi drept capitală a Pricipatului Transilvaniei.

Cetatea bastionară a fost ridicată între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie de tip Vauban din ţara noastră. Între secolele XVIII-XIX cetate a îndeplinit rolul de centru militar al Transilvaniei.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite