Alba: 350 de femei s-au înghesuit să prindă un contract de muncă la cules de căpşuni în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Căpşunare“ din 10 judeţe au participat la bursa locurilor de muncă organizată la Blaj. Femeile selectate vor pleca în zona Huelva , din Spania, la începutul lunii martie şi vor culege căpşuni timp de trei luni. Vor avea un salariu de 900 de euro.

Centrul Cultural „Iacob Mureşianu“ din Blaj a fost neîncăpător pentru femeile care au venit şi de la sute de kilometrii pentru a participa la bursa naţională a locurilor de muncă în agricultură pentru Spania. Un angajator din zona Huelva caută 75 de femei pentru a merge la cules de căpşuni.

Salariu de 900 de euro

Prinderea unui contract de muncă a atârnat exclusiv de interviul cu ibericii, care au vrut să afle de la participante ce experienţă au în muncile agricole şi dacă sunt dispuse să lucreze în condiţii grele. Avantajate s-au dovedit a fi persoanele care au o calificare în agricultură şi cele care au mai fost la cules de căpuşni.

Au fost şi excepţii, precum Ştefania Rotaru, de 23 de ani, din Dolj. „Am fost selectată, am primit contractul, este pentru prima dată, dar sper să fac faţă la munca în agricultură. Oricum am crescut la ţară, aşa că ştiu ce înseamnă munca grea.

image

Am nevoie mare de bani, aici la noi se pare că nu am nicio şansă. Aştept să fiu sunată de angajatorul spaniol, la începutul lunii martie“, a spus Ştefania Rotaru din Dolj.

Femeile selectate vor lucra 6,5 ore pe zi, iar câştigul financiar brut va fi de 38 de euro pe zi, din care se va scădea contribuţia la asigurările sociale, la şomaj şi impozitul. Practic cele care vor pleca la cules vor rămâne cu un venit net de aproape 900  de euro pe lună.

Printre cele care vor să culeagă căpşuni în Spania pe bani frumoşi se află şi Mihaela Ungureanu, de profesie frizer, de 37 ani, din Craiova. Femeia spune că are experienţă în agricultură pentru că a mai lucrat în Spania şi Germania.

image

„Un contract mi-ar permite să am un trai decent, în primu rând. Am şi experienţă în agricultură, sper să fie luată în calcul pentru angajator“, a spus Mihaela Ungureanu. La cules de căpşuni îşi încearcă norocul pentru prima dată.

Pentru alte participante interviul a fost dezamăgitor„ Deşi am mai fost o dată în Spania la cules de căpşuni, m-au refuzat, se pare că vârsta mea de 32 de ani nu a fost tocmai bună“, a spus Ramona Vasile Dumitrescu din Craiova.

Experienţă cu românii de 5 ani

Nu este pentru prima dată când angajatorul spaniol recrutează forţă de muncă din România. „Cântăreşte foarte mult să aibă experienţă în agricultură şi starea de sănătate bună, pentru că se lucrează în sere şi la 40 de grade Celsius. Lucrăm cu românii de cinci ani şi am fost  mulţumiţi de serviciile lor“, a  explicat Diego Lopez Gomez, angajatorul spaniol.



„Au participat în jur de 350 de persoane din zece judeţe ale ţării, inclusiv din Timişoara, Iaşi şi Dolj. Un mare avantaj a fost faptul că au discutat direct cu angajatorul spaniol, au aflat care sunt pretenţiile şi avantajele de a lucra în Spania“, a precizat Corneliu Engi, directorul AJOFM Alba.

O selecţie asemănătoare s-a făcut în februarie 2010 la Teiuş. Atunci peste 800 de femei din toată ţara au prins un contract de muncă în Spania, tot la cules de căpşuni.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite