Alba Iulia: Un million de euro pentru refacerea centrului istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia:  Un million de euro pentru refacerea centrului istoric
Alba Iulia: Un million de euro pentru refacerea centrului istoric

Reabilitarea centrului istoric din Blaj, care cuprinde Piaţa 1848 şi stăzile Astra, Petru Pavel Aron, Mitropolit Vancea şi Timotei Cipariu va dura trei ani. Proiectul a început la sfârşitul lunii iulie 2009 şi se preconizează că se va încheia în 2011

Proiectul de refacere al centrului istoric se rtealizează în asociere cu Consiliul Judeţean Alba, iar din spusele purtătorului de cuvânt de la Primăria Blaj, Raluca Damian, suma preconiozată pentru acestă investiţie este de un million de euro. Centrul istoric din Blaj are o suprafaţă de 14.227 de mp şi este dominat de Catedrala Greco-Catolică „ Sfânta Treime”, singurul lăcaş de cult din ţară, care a fost ridicat în stil baroc. De asemenea în aceaşi zonă a oraşului se găseşte şi sediul primei şcoli sistemice în care s-a predat în limba română.

Prima etapă de reabilitare


În prima etapă se vor face lucrări de infrastructură. Se va lucra la partea subterană, la sistemul de canalizare pluvială şi caznică. „ Până la primăvară se vor face lucrări de infrastructură. Firma din Hunedoara care a câştigat licitaţia lucrează la acest moment în faţa Castelului Arhiepiscopal din Blaj”, a spus Raluca Damian. Se va avea în vedere modernizarea Pieţei 1848, opera botanistului Alexandru Borza. Aceasa va rămâne în mare parte la fel, dar trei arbori uscaţi, vor fi tăiaţi şi în locul lor vor fi plantate alte specii de plante care vor pune în valoare frumuseţea clădirilor istorice care înconjoară Piaţa 1848. Tot în cadrul acestor lucrări se însrie şi construirea unor alei noi cu pavaj cubic, plantarea de arbuşti şi flori şi de asemenea asigurarea unui nou sistem de iluminare.

Refacerea faţedelor

În ultima etapă a acestui proiect, după ce va fi refăcută partea de infrastructură şi se va reface şi aspectul Pieţei 1848, se va trece şi la refacerea faţedelor pentru clădirile importante din jcentrul istoric. Vor fi refăcute într-un stil unitar şi faţadele  fostului sediu al Consiliului Naţional Român şi al  Palatului Culturii inaugurat în 1936 în prezenţa regelui Carol al II-a şi al Voievodului Mihai I.

„Centrul istoric reprezintă dovada noastră că oraşul a pulsat româneşte încă de acum câteva sute de ani, înseamnă mândria noastră locală. Până în 2011, atunci când preconizăm că vom finaliza investiţia, ne dorim ca Blajul să intre în panoplia oraşelor transilvănene cu o zestre istorică pusă în valoare de investiţii trainice şi durabile”, a spus primarul Gheorghe Rotar.

Primarul municipiului Blaj este de părere că acest program care va aşeza din nou pe harta culturală oraşul de pe Târnave este deosebit de important şi care nu mai trebuie amânat.

„Acest proiect se desfăşoară după reţeta deja consacrată de asociere a Consiliului Local Blaj cu Consiliul Judeţean Alba, în cote egale. Autorităţile judeţene şi preşedintele Ion Dumitrel fac şi prin acest parteneriat o reparaţie morală după zeci de ani de izolare la care a fost supus municipiul Blaj”, a mai spus Gheorghe Rotar.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite