Alba: Portret. Mirela Pop: „Întotdeauna mi-au plăcut copiii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mirela Pop predă engeleză de 27 de ani
Mirela Pop predă engeleză de 27 de ani

Mirela Pop şi-a ales încă din clasa a VIII-a cariera în viaţă. Îi plăcea foarte mult limba engleză, influenţată şi de o verişoară mai mare, profesoară de engleză pe vremea când ea era în liceu. Profesoară de engleză de 27 de ani, are cea mai mare satisfacţie atunci când poate conversa în engleză cu elevii săi.

„Simţeam că această profesie mi se potriveşte şi, pe de altă parte, întotdeauna mi-au plăcut copiii. De multe ori, familia îmi reproşează că acord mai multă atenţie elevilor decât copiilor mei“, spune zâmbind profesoara.

A predat şi franceza

Predă engleză de 27 de ani. Îşi aduce aminte cu emoţie de prima sa oră de engleză. Imediat după facultate, a fost repartizată în comuna Telciu, judeţul Bistriţa-Năsăud. „Eram singură printre oameni noi şi în jurul meu o puzderie de copii, toţi foarte drăguţi, inocenţi şi plini de energie. Ţin minte că nu aveam catedra completă şi mi s-au repartizat şi câteva ore de franceză. La aceste ore aveam emoţii, toată după-masa mă pregăteam pentru a doua zi“, povesteşte Mirela Pop.

De-a lungul anilor a trăit mari bucurii pe plan profesional. Elevi de-ai săi au obţinut premii la diverse concursuri, la olimpiade, dar şi în activităţile extracurriculare precum concursuri de grupuri vocale, de majorete, dans modern.
„Una dintre cele mai mari satisfacţii  apare, însă, după ani, atunci când îţi vezi elevii că vorbesc cursiv engleza, că fac compuneri. Realizezi că nu ştiau o boabă engleză, iar după ce ai muncit cu ei se descurcă foarte bine. Simţi, ca profesor, ceva incredibil, mulţumirea lucrului bine făcut“, spune aiudeanca.

Elevii calcă pe urmele profesoarei

Mirela Pop are şi o satisfacţie aparte. A preluat o clasă, la care predase anul anterior un alt profesor de engleză şi copiii nu se prea descurcau. Una dintre eleve - Ana-Maria Buşcă, nu venea la oră, de teamă că nu se descurcă, dar a convins-o să nu mai lipsească. „Exemplul acestei eleve a fost extraordinar pentru mine. Ştia foarte puţin, dar era extrem de ambiţioasă şi vedeam de la o săptămână la alta că face progrese evidente“, spune profesoara.

Într-un an, Ana-Maria a ajuns printre cele mai bune eleve ale sale, iar în clasa a VIII-a a venit la profesoară cu o solicitare aparte. „M-a rugat să o las să povestească lecţia de zi. A spus-o excepţional. Tremuram de nerăbdare să se termine ora să o întreb dacă nu cumva a învăţat-o pe de rost. În pauză am vorbit cu ea şi mi-am dat seamă că nici vorbă de aşa ceva“, afirmă profesoara. Acum, Ana-Maria Buşcă este profesoară de engleză în Cluj Napoca. Asemenea ei, alte foste eleve ale Mirelei Pop i-au călcat pe urme şi în prezent sunt profesoare de engleză.

Schimb de experienţă în Danemarca

A fost cu elevii în Danemarca, în schimb, de experienţă, şi a rămas impresionată de nivelul de învăţământ, de civilizaţie, din ţara scandinavă. „La un simpozion am fost surprinsă să aflu că în Danemarca nu există învăţământ bazat pe competiţie, ci totul se bazează pe conştiinţa fiecărui elev”, afirmă profesoara. Copiii danezi, adaugă Mirela Pop, nu sunt diferiţi de ai noştri decât prin comportament şi respect faţă de cadrele didactice.

„Pe profesor îl chema Max. Elevii îl strigau –Max în sus, Max în jos, dar dacă vreunul făcea vreo năzbâtie era îndeajuns o privire a lui Max ca să înceteze”, povesteşte Mirela Pop. Dar nici elevii dânsei nu s-au lăsat mai prejos. Au fost invitaţi la un spectacol al  şcolii unde se aflau în schimb de experienţă. Copiii danezi erau foarte talentaţi în domeniu, pentru că învăţau la o şcoală de muzică.

La un moment dat, elevii aiudeni au fost invitaţi şi ei pe scenă, să cânte o piesă muzicală din România. „Am fost luaţi pe neaşteptate, nu ştiam ce să facem, nu aveam nimic pregătit. Am vorbit cu copiii şi i-am întrebat dacă ştiu toţi „Dom, Dom, să-nălţăm”. O ştiau colinda toţi şi am cântat-o pe scenă. Am avut un adevărat succes. Toată sala aplauda după ritm”, îşi aduce aminte profesoara de engleză.

După 27 de ani de catedră, predaţi cu aceeaşi plăcere?
M.P.: „Nu, din păcate, pentru că elevii s-au schimbat extraordinar, sunt extrem de violenţi. Cred că vina o purtăm cu toţii - societatea, părinţii, dar mai ales mijloacele mass-media care au o influenţă nefastă asupra copiilor. Nu mai au respectul cuvenit, iar profesorii nu dispun de nici o modalitate de a-i tempera. Am fost în schimb de experienţă la o şcoală din Danemarca, acolo e cu totul altceva. Era îndeajuns o privire a profesorului pentru ca elevii să se cuminţească, deşi între profesor şi elev era o intimitate deosebită, îşi spuneau pe nume.“

Ce-i place: „Îmi plac foarte mult cititul şi călătoriile. La oameni apreciez în mod deosebit cinstea, corectitudinea şi fermitatea. Apreciez, de asemenea, oamenii inteligenţi, sociabili şi cu simţul umorului“

Ce nu-i place: „Mă deranjează foarte mult mitocănia şi minciuna. Îmi displac persoanele duplicitare, lipsite de caracter. De asemenea, nu pun preţ pe oamenii falşi, care îţi zâmbesc în faţă şi te vorbesc de rău pe la spate“.

Profil
Data naşterii: 9 februarie 1959, Aiud
Educaţie: Facultatea de Filologie (secţia Engleză) Sibiu
Starea civilă: căsătorită, un băiat şi o fată

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite