Alba: Ioan Ţăran deţine recordul judeţului la proba de 100 metri viteză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Ţăran  este profesor de educaţie fizică şi sport şi îndrumă activitatea elevilor la secţia de atletism de la Clubul sportiv şcolar din Alba Iulia.

Profil
Născut la: 24 mai 1957, Teiuş
Studii: Institutul de Educaţie Fizică Bucureşti
Familie: căsătorit, o fiică

Ioan Ţăran practică sportul din copilărie. Consideră că s-a născut cu acest talent. Ca şi majoritatea băieţilor, prima dată s-a simţit atras de fotbal. „Tot timpul mi-a plăcut să fac mişcare. Copil fiind, în anul 1968, unchiul meu mi-a făcut cadou prima minge de fotbal, cu care mă mândream printre prietenii mei“, îşi aminteşte Ioan Ţăran.

La gimnaziu a fost coleg de clasă cu Cornel Ţălnar. „Ne-am mutat cu familia la Bărăbanţ şi aşa am ajuns să joc fotbal la clubul sportiv Unirea, apoi, la liceu am fost descoperit de Lola Rodean, o profesoară foarte pasionată de sport. Aceasta a insistat să particip la concursurile de atletism, fiind  şi prima antrenoare care m-a îndrumat spre sportul de performanţă“, a spus albaiulianul.

100 metri în mai puţin de 11 secunde

Înzestrat cu calităţi fizice şi în urma unei munci asidue şi a antrenamentelor regulate, acesta a reuşit o performanţă neegalată până în momentul de faţă. În anul 1975, a devenit primul sportiv al judeţului Alba care a reuşit ca în proba de 100 metri alergare să scoată un timp sub 11 secunde.

„A fost un rezultat foarte bun între juniorii Europei la vremea respectivă. Este recordului judeţului şi nu a fost doborât nici în ziua de astăzi“, a precizat atletul. În anul 1976 a câştigat Campionatele republicane de primăvară de la Constanţă, iar un an mai târziu a fost selectat în lotul României pentru a participa la diferite competiţii internaţionale, inclusiv la Jocurile Balcanice de juniori din Grecia.

29 de ani de activitate la clubul sportiv şcolar

După absolvirea Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, în anul 1981 a fost repartizat la Alba Iulia. „Am venit la clubul sportiv şcolar la catedra de atletism, unde funcţionez şi în prezent. M-am ocupat în permanent de selecţia şi pregătirea copiilor şi juniorilor iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate“, a spus Ioan Ţăran.

Ana Maria Todor, multiplă campioană la cros individual şi cu echipa, Loredana Mureşan, locul II la proba de 400 metri alergare la Campionatele naţionale de juniori, Alexandru Androne, medaliat la campionatele naţionale de optatlon şi decatlon, sunt doar câţiva dintre copiii pregătiţi de profesorul albaiulian.     

Din anul 2006, Ioan Ţăran activează la catedra de educaţie Fizică şi sport din cadrul Liceului Sportiv din Alba Iulia. A fost pe rând director şi, în prezent, director adjunct al instituţiei, îndrumând spre sportul de performanţă copiii cu talent.

„În anul şcolar 2009-2010, la nivelul liceului s-au obţinut 93 de medalii la etapele finale ale campionatelor naţionale şcolare cu echipa de baschet fete, echipa de handbal băieţi, dar şi la judo, înot, haltere şi atletism“, a mai precizat Ioan Ţăran.

Mai sunt atraşi tinerii de sport?
I.Ţ.
: „Cu toate că Ministerul Educaţiei a făcut un efort deosebit şi a investit în materiale şi echipamente necesare activităţii sportive, copii nu mai sunt atraşi de sport. Spre regretul meu, foarte mulţi nu se îndreaptă spre sport în general, şi spotul individual în particular. Excepţie face fotbalul, unde copiii sunt atraşi precum de un magnet.

Împreună cu colegii mei ne luptăm mai mult în atragerea tinerilor spre aceste activităţi decât să le oferim materiale şi echipamente în cadrul antrenamentelor. Acum există toate condiţiile pentru practicarea sportului de performanţă. Spre exemplu, eu am fost nevoit să mă antrenez pe culoarele Colegiului Naţional «Horea Cloşca şi Crişan» şi într-o sală de clasă improvizată în sală de sport, iar ca şi materiale aveam o bară cu greutăţi la capete“.

Ce-i place: „Îmi place grădinăritul şi să merg la pescuit. Ador să-mi petrec timpul liber împreună cu nepoţelul meu de trei ani. îmi iubesc foarte mult familia, soţia mea, este la rândul ei, cadru didactic. “

Ce nu-i place: „Nu agreez minciuna, stresul şi îmi displac oamenii cu două feţe. Mă deranjează faptul că sistemul de învăţământ din România nu este pe făgaşul său normal. Dacă un cadru didactic este presat de situaţia financiară din sistem, în mod automat calitatea învăţământului nu va mai avea efectul scontat“.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite