Alba: Instructorii auto în "pană" de cursanţi. Numărul elevilor la şcolile auto a scăzut cu 25 la sută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care dau pentru permisul de conducere a scăzut simţitor anul acesta. În primele trei trimestre ale anului 2010 procentul arată că pe lista de examen au fost înscrişi cu 25 la sută mai puţini candidaţi faţă de 2009.

Criza economică îi afectează atât pe instructori cât şi pe cursanţi care nu mai au resursele financiare necesare să urmeze cursurile şcolilor de şoferi. Dările către stat depăşesc anual 100.000 lei pentru o şcoală de şoferi, în timp ce cursurile ajung să coste până la 2.800 lei. „Şcoala nu este ieftină, mai ales la categoriile C,E şi D. La aceste categorii chiar numărul celor care vor să dea pentru permis a scăzut considerabil“, a precizat Emil Trifan, instructor şi director al Şcolii de şoferi Autosint Alba Iulia.

Cei mai mulţi cursanţi aleg categoria B

80 la sută din cursanţii Şcolilor de şoferi din Alba optează pentru permisul de conducere la categoria B. 1.200 lei în trei rate achită învăţăceii pentru cursurile teoretice şi practice la această categorie în timp ce pentru categoria C, C+E costurile ajung la 2.800 lei, iar pentru categoria D, 2.100 lei. „Avem cu 30-40 la sută mai puţini elevi decât în 2009“, a completat instructorul. Cu toate acestea rata de promovabilitate a crescut cu până la 10 procente. „Nu îmi permiteam să pierd banii având în vedere că trecem printr-o perioadă de criză, iar riscul de a rămâne fără servici e tot mai mare“, a spus Eugenia Popa, 24 ani, proaspătă posesoare de carnet auto.

Instructorii lucrează cu jumătate din numărul de candidaţi

În judeţul Alba există 29 şcoli de şoferi şi 200 de instructori care în fiecare lună lucrează cu 3-4 elevi. „Trebuie lucrat cu minim 6 elevi pentru a ajunge la salariul minim pe economie, însă din cauza numărului mic al cursanţilor lucrăm cu jumătate“, a afirmat Emil Trifan.

Aproximativ 1.000 lei câştigă lunar un instructor. „Şcoala noastră de şoferi este datoare statului şi foarte greu ne descurcăm din cauza investiţiilor făcute în sălile de cursuri şi aparatură. Am ajuns să avem la stat o datorie de peste 12.000 lei. Anual plătim către stat peste 100.000 lei.“, a spus directorul Şcolii de şoferi Autosint.

În zona de munte situaţia este şi mai grea. Intructorii din Bistra parcurg la un singur drum peste 130 km pentru a ajunge în oraş cu 3-4 cursanţi. „Pe lângă faptul că avem cu 30-40 la sută mai puţini candidaţi decât în 2009 cheltuielile sunt ridicate de drumurile parcurse săptămânal până în Alba Iulia. Dacă în mod firesc ar trebui să facem 400 km în orele lucrate cu un elev noi depăşim 600, ceea ce înseamnă cheltuieli în plus“, a afirmat Mircea Scrob, instructor la Şcoala de şoferi Dem din Bistra.

Cu 25 la sută mai puţini cursanţi în 2010

În primele trei trimestre ale anului 2009 pe listele de examen au fost înscrişi 13.348 de candidaţi din care 42,9 la sută au promovat la proba teoretică şi 89 la sută la cea practică, în timp ce în 2010 numărul candidaţilor în aceeaşi perioadă a fost de 9.749 dintre care 53,16 la sută au trecut de sală şi 84,87 la sută de conducere.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite