Alba: Instalaţia de formaldehidă de la Kronochem Sebeş va fi demontată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kronochem a decis să demonteze instalaţia de formaldehidă cu capacitate de producţie de 60.000 tone. Decizia este luată de conducerea companiei după ce lucrările de construcţie au fost oprite din lipsa autorizaţiilor finale.

Reprezentanţii companiei Kropospan Sebeş au dat publicităţii un comunicat prin care îşi manifestă intenţia de a demonta instalaţia de formaldehidă cu capacitate de producţie de 60.000 tone a cărei construcţie a început în anul 2006, dar care din motive de formalităţi nu a funcţionat niciodată.

„Înainte de începerea construcţiei noii instalaţii din Sebeş, Kronochem a iniţiat în 2006 toate formalităţile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, inclusiv a acordului de mediu. Kronochem a început lucrările de fundaţii şi asamblarea instalaţiei înaintea emiterii autorizaţiilor finale. Pentru începerea lucrărilor fără autorizaţia finală Kronochem a fost amendată de către autorităţile române iar lucrările de construcţie au fost oprite. În paralel şi până în prezent, Kronochem a continuat procedura legală pentru obţinerea autorizaţiilor finale. Până în acest moment instalaţia nu a fost finalizată şi nu a funcţionat niciodată“, se arată în comunicat. 

Instalaţie deteriorată

Precizând că instalaţia parţial construită se deteriorează din cauza condiţiilor de mediu, iar o parte importantă din componentele esenţiale ale acesteia nu vor mai putea fi niciodată folosite, dacă nu vor fi urgent şi în mod corespunzător conservate, liderii companiei au luat decizia demontării acesteia. „Decizia de demontare este în primul rând o decizie strategică şi are în vedere evitarea unor pierderi financiare pentru Kronochem“, au declarat reprezentanţii companiei. 

Kronospan este cel mai mare producător din România de plăci PAL şi MDF pentru industria mobilei, una dintre cele mai importante ramuri industriale din ţara noastră.

„Datorită dezvoltării pieţei de mobilă, cantitatea de adeziv produsă de Kronochem, cu respectarea strictă a normelor de mediu, atât de necesară pentru producţia de plăci pe bază de lemn, a devenit insuficientă. De aceea, Grupul Kronospan a luat decizia de a mări capacitatea de producţie şi de a investi la Sebeş într-o instalaţie de ultimă generaţie, superioară în ceea ce priveşte protecţia mediului oricăror altor tehnologii existente în România“, se arată în comunicat.

Convinşi de faptul că oraşul Sebeş are nevoie de investiţii, de crearea unor noi locuri de muncă şi de dezvoltare economică în general, reprezentanţii Kronospan vor decide strategia viitoare cu privire la producţia de adezivi luând în considerare şi evoluţiile generale din industria lemnului. 

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite