Alba: Din Anglia în România pe bicicletă pentru 30 de copii din Cugir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr în vârstă de 33 de ani originar din Cugir, preocupat de activităţi din domeniul ecologiei, a reuşit aducă o speranţă pentru 30 de copii care parcurg pe jos o distanţă de 10 – 20 de kilometri până la şcoală.

Cu bicicleta din Anglia în România

Raul Cazan a adunat pe parcursul a două luni suma necesară achiziţionării a 30 de biciclete pentru elevii ce locuiesc în sate din Munţii Cugirului şi care nu beneficiază de transport auto până la şcoala generală din oraş. „Ideea mi-a venit pe când eram în SUA, la începutul anului, când mama, profesoară, mi-a spus că mai mulţi elevi sunt nevoiţi să meargă chiar şi cinci ore pe jos până la şcoală. Primăria nu are şofer pentru microbuzul şcolar“, a spus Raul Cazan.

A fost impresionat de povestea a doi elevi, Radu şi Gheorghe, care merg zilnic cu bicicleta 10 kilometri din cătunul Feţeni până la şcoala generală nr. 1 din Cugir. „Ei fac mountain biking în stare pură. Trebuie însă să vină la şcoală cu biciclete foarte proaste“, a afirmat Raul Cazan.

Imediat, tânărul s-a hotărât să cumpere biciclete pentru aceşti copii, însă avea nevoie de o acţiune care să atragă atenţia asupra acestei iniţiative şi care să aducă şi bani prin donaţii. „În SUA am participat la o marş ciclist pe ruta New York – Wasinghton, organizat în scopul susţinerii în Camera Reprezentanţilor a legii privind schimbările climatice. Mi-a venit ideea să fac şi eu un astfel de marş.

Împreună cu un prieten care locuieşte de 12 ani în Anglia, originar tot din Cugir, am decis să parcurgem distanţa dintre Sheffield şi Cugir pe bicicletă“, a completat tânărul. Raul Cazan şi Călin Gruia au plecat din Anglia în 12 iunie 2010. După trei săptămâni şi două zile de mers pe bicicletă aproximativ 2.500 de kilometri au ajuns la Cugir, în 5 iulie 2010.

Program replicat în alte comunităţi

„Am reuşit să strângem cam 800 de euro, dar aveam nevoie de mult mai mult pentru că o bicicletă potrivită pentru traseul străbătut de copii costă cel puţin 200 de euro. Am început să caut sponsori şi până la urmă am reuşit să adunăm suma necesară pentru cele 30 de biciclete“, a afirmat Raul Cazan. Bicicletele sunt oferite de fabrica DHS de la Deva şi vor ajunge la copii din Cugir în a doua jumătate a lunii septembrie.

Povestea marşului pe bicicletă poate fi citită pe www.rideacross.eu. Raul Cazan administrează în prezent platforma media www.2celsius.org, unde sunt prezentate în limba engleză informaţii şi analize privind schimbările climatice.


Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite