Alba: Anul şcolar 2010-2011 debutează cu mai puţine şcoli şi grădiniţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din această toamnă, aproximativ 150 de şcolari de la sate vor ajunge la şcoală cu microbuze. Din cauza comasării mai multor unităţi şcolare din mediul rural elevii vor parcurge câţiva kilometri în plus pentru a învăţa în alte localităţi.

Peste 30 de unităţi şcolare din judeţul Alba nu vor mai funcţiona începând cu anul şcolar 2010-2011 ca urmare a deciziei Inspectoratului Şcolar de a le comasa. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean  Alba afirmă că decizia are la bază noua organizare a învăţământului primar aprobată de Ministerul Educaţiei, care impune desfiinţarea sau comasarea şcolilor a căror funcţionare nu este justificată de numărul mic de elevi. Numărul şcolilor care vor fi desfiinţate este de 26, iar cel al grădiniţelor de şapte.

Comuna Ceru Băcăinţi rămâne fără şcoală generală

Cea mai afectată localitate din acest punct de vedere este comuna Ceru Băcăiniţi care va rămâne fără şcoală generală, iar 10 elevi vor face naveta în localitatea Blandiana. Doar şcoala primară va rămâne funcţională în Ceru Băcăinţi unde vor învăţa aproximativ 30 de elevi cu clasele I-IV. Primarul localităţii dezaprobă acest gest. „Este nefiresc să trezim copiii la ora cinci-şase dimineaţa să facă 45 de minute pe drum până la microbuz, iar apoi 30 de minute până la şcoală şi să aşteptăm rezultate. Probabil că mulţi vor renunţa ceea ce va duce la o creştere a copiilor neşcoliţi“, a afirmat primarul Ioan Trif.

Angajaţii şcolii desfinţate se tem că nu va exista niciun beneficiu în această situaţie. „Oamenii din comună sunt foarte dezamăgiţi. Unii copii locuiesc la şapte-opt kilometri distanţă de drumul principal. Nu ştiu cum se vor descurca. Profesorii suplinitori riscă să nu îşi mai găsească locuri de muncă“, a afirmat contabilul şcolii, Cornelia Olea. La această şcoală predau un educator, un învăţător şi patru profesori.

Profesorii titulari transferaţi la alte şcoli

În opinia reprezentnţilor IŞJ Alba situaţia profesorilor este în mare parte rezolvată. „Titularii de catedre au fost transferaţi în şcolile din alte localităţi“, a spus inspectorul şcolar adjunct, Marcel Stan. 40 de profesori au de suferit în urma acestei decizii ministeriale, cei mai mulţi suplinitori care pentru a nu rămâne fără loc de muncă s-au înscris din nou la examenul de titularizare.

O altă şcoală cu clasele I-VIII care va fi desfiinţată este cea din satul Căpâlna din comuna Săsciori. În toate celelalte unităţi şcolare ce vor dispărea învaţă copii din clasele I-IV. Scăderea numărului de elevi va afecta şi liceele din Alba Iulia şi Aiud. În Alba Iulia vor fi desfiinţate de anul viitor şapte clase de a IX-a, iar la Aiud un număr de patru clase.

Localităţile unde se vor desfiinţa şcolile şi grădiniţele

Şcoli: Nădeşti, Tomuşeşti, Negrileşti, Petreasa, Biharia, Beldiu, Cioara, Craiva, Inceşti, Goeşti, Sibişeni, Mereteu, Inuri, Mesentea, Lunca Ampoiţei, Benic, Săliştea Deal, Tăuni, Casa de Piatră, Faţa Cristeşti, Bubeşti, Mărtinie 2, Vama Seacă, Gârda Seacă, Căpâlna, Ceru Băcăinţi.

Grădiniţe: Almaşu Mare, Glogoveţ, Măhăceni, Izvorul Ampoiului, Benic, Geomal, Gradiniţa nr. 3 Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite