Alba Iulia: Sebeş, capitala lemnului din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma de prelucrare a lemnului de la Sebeş pare să treacă şi peste criza economică. 550 de oameni sunt angajaţi în prezent la Kronospan Sebeş care aniversează astăzi, 40 ani de producţie.

La 13 noiembrie 1970, la Sebeş era produsă prima placă fibro-lemnoasă – MDF, realizată prin procedeul uscat, din România. Era de fapt continuarea unei tradiţii în zonă şi un nou început pentru industria lemnului din România. Greu încercată de-a lungul timpului, cu mari probleme la momentul începării funcţionării, aflată în pragul falimentului după 1989, platforma de prelucrarea lemnului de la Sebeş a rezistat totuşi trecerii timpului şi unuia dintre cele mai grele teste: supravieţuirea în noile condiţii ale economiei de piaţă.

Bani la bugetul local

Succesul a venit printr-o privatizare de succes şi apoi prin preluarea companiei de către Grupul Kronospan care a implementat aici cea mai performantă tehnologie din domeniul protecţiei mediului şi din cel al industriei lemnului. Păstrarea tradiţiei prelucrării lemnului la Sebeş este cu atât mai importantă cu cât toate celelalte fabrici similare din ţară, construite în aceiaşi perioadă nu mai produc la această dată.

Platforma de prelucrare a lemnului de la Sebeş a rezistat trecerii timpului şi a adus la bugetul local sume importante. „În 2000 când Kronospan intra în industria Sebeş bugetul local era de 1,6 milioane lei, iar astăzi a ajuns la peste 30 milioane lei, un mare aport fiind adus de companie“, a precizat Mugurel Sârbu, primarul municipiului Sebeş.

La o populaţie de aproximativ 29.000 de locuitori, 550 de oameni muncesc pe platforma Kronospan. „Impactul social este cu atât mai mare cu cât această industrie este sprijinul financiar al mii de familii din Sebeş. Agenţii noi economici care au apărut s-au pliat tot cam pe aceleaşi ramuri industriale care existau deja în municipiul Sebeş aşa cum este cazul Kronospan, în prelucrarea lemnului “, a afirmat Mugurel Sârbu.

Holzindustrie şi Kronospan sunt două dintre cele mai importante companii din industria prelucrării lemnului care au punct de lucru la Sebeş. Valoarea acestor investiţii străine se apropie de 1 miliard de euro.  

„Se lucra în condiţii greu de imaginat“

Platforma Kronospan se întinde în prezent pe 58 ha, la intrarea în municipiul Sebeş dinspre Alba Iulia, acolo unde cu mulţi ani în urmă funcţiona fostul CPL. S-au investit 80 milioane de euro în tehnologie şi sisteme de protecţie a mediului. Pentru foştii angajaţi ai platformei schimbarea a venit prea târziu. „27 ani am lucrat aici zi de zi ca maistru, şef de formaţie. Nu mai e nimic aşa cum ştiam noi. Acum 30 ani aici se lucra în condiţii greu de imaginat. Era frig şi munceai în condiţii mizerabile. Plăcile erau groase şi sortate manual. Astăzi se lucrează mecanic şi foarte curat“, a povestit, Stanciu Ana, 61 ani fostă angajată a CPL Sebeş.

Vizita pe platforma de producţie a stârnit amintiri foştilor angajaţi. La 14 ani după pensionare una dintre femei şi-a amintit de necazurile şi problemele prin care a trecut. „Accidentele erau destul de dese, iar incendiile la fel, iar asta pentru că fibra era uscată deaspura flacărei. Un accident care m-a marcat a fost cel în care un coleg a încercat să deblocheze o maşină unde se tăiau plăcile şi a fost prins. A fost aproape mort, dar salvat în cele din urmă“, a povestit Ana Cioacă, 64 ani.

Ana Cioacă a lucrat 21 ani în industria de prelucrare a lemnului

Ana Cioacă a lucrat 21 ani în industria de prelucrare a lemnului

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite