Alba: Aţi locuit 30 de ani în Zlatna? Vă puteţi pensiona cu doi ani mai devreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care locuiesc în oraş şi pe o rază de opt kilometri se pot pensiona cu doi ani mai devreme. Condiţia este ca aceştia să fi locuit timp de 30 de ani în această zonă, afectată de poluarea de la combinatul de prelucrare a cuprului Ampelum.

Un amendament pe această temă a fost aprobat în noua lege a pensiilor.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase, cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv - Zlatna, Baia Mare şi Copşa Mică, pe o rază de 8 kilometri în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani“, este amendamentul la articolul 65 adoptat de deputaţi la noua lege a pensiilor.

Pensionare anticipată până în 2030

Articolul de lege va produce efecte de la intrarea în vigoare a actului normativ şi până la sfârşitul anului 2030, când se estimează că vor fi finalizate lucrările de eliminare a efectelor poluării din cele trei zone ale ţării.

„Oamenii care au stat zeci de ani în poluare cu metale grele trebuie să se pensioneze mai repede. Studiile medicale au arătat că speranţa de viaţă în Zlatna este mai mică cu 6 - 7 ani faţă de restul ţării. Majoritatea nu vor beneficia însă de pensii normale, având în vedere că rata reală a şomajului, în ultimii şase ani, depăşeşte 50 la sută“, a declarat primarul Silviu Ponoran.

image

Speranţa de viaţă medie în România, potrivit Ministerului Muncii, este de 73,5 de ani. În Zlatna, speranţa de viaţă a locuitorilor este în jurul vârstei de 67 de ani. Acest lucru se datorează poluării intensive cu metale grele. În perioada de funcţionare a combinatului Ampelum, concentraţiile de plumb, cupru şi zinc în sol, în vegetaţie şi în aer erau de peste 10 ori mai mari decât cele normale.

Boli profesionale

După 2004, anul închiderii fabricii Ampelum, nu s-au mai făcut studii care să ateste evoluţia nivelului de poluare. „Am scăpat doar de poluarea din aer. Efectul unei poluări de 260 de ani asupra solului nu se poate înlătura în câţiva ani. Vor trebui minimum 25-30 de ani să se refacă solul“, a afirmat Adrian Puiuleţ, preşedintele asociaţiei Trascău Corp, organizaţie din Zlatna ce luptă împotriva poluării mediului.

Printre bolile profesionale cele mai des întâlnite în Zlatna au fost silicoza şi saturnismul (intoxicaţie cu plumb). „Din cei bătrâni au mai rămas cam 50 pe care silicoza nu i-a terminat. Cazuri de intoxicaţii cu plumb aveam cam 2-3 la doi ani“, a spus Sorin Teişan medic specializat în Medicina Muncii.

Copii au fost, de asemenea, foarte afectaţi de poluarea intensivă. O analiză din anul 2002, a datelor privind copiii între 7 şi 11 ani, arăta că înălţimea şi greutatea acestora erau cu aproape 25 la sută mai mici faţă de media normală a acestui eşantion de vârstă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite