Alba Iulia: Valoarea pagubelor produse de inundaţii depăşeşte 21 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea pagubelor provocate, în ultimele trei săptămâni, de fenomene meteo periculoase în 34 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Alba se ridică la 21,5 milioane de lei. În urma unei viituri produse în satul Uioara de Jos o femeie de 66 de ani a murit înecată.

Opt case au fost distruse, 58 avariate şi aproape o mie inundate şi afectate, potrivit unui raport prezentat, astăzi, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba.

Aproape 350 de case au rămas fără acoperiş, după ce grindina mai mare decât un ou de găină le-a spart ţiglele, fiind înregistrate pagube de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Oraşele Aiud şi Ocna Mureş, cele mai afectate


Cele mai importante pagube au fost înregistrate în municipiul Aiud- peste 4,5 milioane de lei, oraşul Ocna Mureş- aproape 2,8 milioane de lei, comuna Berghin- 3,5 milioane de lei, Ighiu- peste 2,6 milioane de lei, Gârbova- peste 1,7 milioane de lei, Hopârta- peste 1,6 milioane de lei, Lopadea Nouă- peste un milion de lei şi în oraşul Zlatna, cu peste o jumătate de milion de lei.

image

În scopul îmbunătăţirii activităţii de apărare împotriva inundaţiilor, s-a propus acordarea de fonduri de la bugetul de stat, în valoare totală de aproape 2,3 milioane de lei, în bugetul Administraţiei Naţionale ,,Apele Române”, pentru refacerea lucrării de regularizare a pârâului Ighiu, obiectiv avariat la sfârşitul săptămânii trecute.


De asemenea, s-a solicitat promovarea unor noi lucrări de investiţii pentru amenajarea cursurilor de apă din zonele recent afectate (regularizări – decolmatări, recalibrări şi reprofilări de albii, apărări şi consolidări de mal), pe pârâul Ciunga la Uioara de Jos – Ocna Mureş, pe pârâul Rîtu la Lopadea Nouă, pe pârâul Gârbova la Gârbova de Jos – Aiud şi pe pârâul Băcăinţi la Ceru Băcăinţi. Valoarea estimată se ridică la peste 12,3 milioane de lei.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite