Alba: Unităţile medicale din judeţ vor fi grupate din lipsă de bani şi doctori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele  TBC din Alba ar urma să fie comasate, iar alte patru unităţi medicale  ar urma să devină secţii de boli cronice sau unităţi medico-sociale. Procesul de restructurare va afecta personalul tehnico-administrativ.

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, până pe 28 ianuarie, cele două Spitalele TBC din Alba ar urma să fie comasate. Spitalul de Pneumofiziologie Aiud ar urma să treacă administrativ la spitalul judeţean de Urgenţă.

Spitalul TBC Aiud, comasat cu Spitalul de Urgenţă

„Noi nu am fost consultaţi în acest sens, dar pot să spun că avem experienţă la acest capitol. Noi administrăm şi Dispensarul TBC din Alba Iulia şi ca atare ştim ce presupune gestionarea problemelor unei unităţi de pneumofiziologie, dar decizia nu ne aparţine“, a declarat Doru Drăgan, managerul Spitalului de Urgenţă Alba.  

„Credem că nu s-a făcut cea mai bună propunere, ca spitalul TBC din Aiud  să ţină administrativ de Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia.  Nu cred că poţi administra eficient un spital aflat la 30 de kilometri. Din punctul nostru de vedere trebuia să fie grupat cu spitalul orăşenesc din Aiud”, a declarat Marius Sepi, lider Sanitas Alba.

Spitalul TBC Câmpeni ar urma să fie grupat cu spitalul orăşenesc din localitate.

Patru spitale pe lista de reorientare

Spitalele din Abrud, Cugir, Baia de Arieş şi Ocna Mureş figurează pe lista celor aflate în reorientare.

Mai precis vor deveni secţii externe ale alor unităţi medicale sau vor fi transformate în unităţi  medico-sociale.

„Nici nu concept ca spitalul din Abrud să devină secţie externă, mai ales că deserveşte 15.000 de oameni anual.  În plus, anul trecut s-au făcut investiţii de 2 milioane de lei, din fonduri europene, iar contribuţia noastră a fost de 500.000 lei. Anul acesta se vor investi alte 2 milioane de lei în lucrări de termoizolare“, a declarat Tiberiu Raţiu, primarul oraşului Abrud.

Deocamdată un singur spital din judeţ, cel din Zlatna, are statut de spital de boli cornice. „Noi ne-am dobândit acest statut încă de la 1 octombrie 2010.  Sunt 45 de paturi, iar de pacienţii cronici se ocupă doi medici specialişti. Alţi cinci medici acoperă urgenţele medicale“, a explicat Horia Timiş, managerul unităţii medicale din Zlatna. 

Comasarea ar urma să se facă pe criterii teritoriale şi în functie de distanţă, precum şi de eficienţa serviciilor medicale.

„O să prezentăm situaţia reprezentanţilor  Consiliului Judeţean, Prefecturii şi  primarilor care administrează spitalele din Alba şi aşteptăm propuneri. În decizia luată va cântări raportul dintre costurile financiare şi eficienţă, adică serviciile oferite pacienţilor”, a explicat Adrian Teodoru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică  Alba.

Potrivit proiectului managerul unei unităţii medicale ar urma să încheie contract de management cu autorităţile administraţiei publice locale pe o perioadă de maximum trei ani.

„Se pare că Direcţia de Sănătate Publică Alba aplică aceeaşi reţetă ca şi până acum. Deciziile se iau din birou, fără ca noi să fim consultaţi. Spun cu toată răspunderea că,  anul trecut nu am fost invitaţi la niciun Consiliu de Administraţie sau Comitet Director. Ca tare nu mai miră pe nimeni deciziile luate“, Marius Sepi, lider Sanitas Alba.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite