Alba Iulia: Tot mai mulţi copii din judeţul Alba sunt încadraţi ca persoane cu handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia:  Tot mai mulţi copii din judeţul Alba sunt încadraţi ca persoane cu handicap
Alba Iulia: Tot mai mulţi copii din judeţul Alba sunt încadraţi ca persoane cu handicap

Medicii psihologi, pediatrii şi neuropsihiatrii din Alba Iulia spun că numărul copiilor cu afecţiuni psihice este în creştere de la an la an. La centrul pentru sănătate mintală, secţia copii, din Alba Iulia, sunt în evidenţe aproximaiv 10.000 de copii cu diferite afecţiuni neurologice sau neuropsihice.

Doar în trimestrul III al acestui an 945 de copii au fost evaluaţi de o comisie care mai apoi a stabilit încadrarea în grad de handicap. Potrivit datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Alba 318 copii au primit un diagnostic de boală neurologică.

Alţi 437 de copii au primit un diagnostic de afecţiune psihiatrică, iar dintre aceştia 13 sunt autişti. Restul minorilor suferă de afecţiuni locomotorii, vizuale, auditive, boală genetică alte afecţiuni somatice.

Afecţiuni aproape necunoscute au devenit frecvente

Mai ales în ultima perioadă numărul minorilor cu autism, Sindrom Down, tulburare hiperchinetică cu deficit de atenţie sau alte boli ereditare este în creştere.„Sunt tot mai multe cazuri, iar numărul creşte semnificativ de la un an la altul. De aceea femeile şi cuplurile tinere care se pregătesc să îşi facă o familie trebuie să fie mai bine informate şi să îşi facă testele genetice înainte de a hotărâ să aibă un copil“, a spus medicul Rodica Lazea, specialist în neuropsihiatrie.

Aceste probleme pot fi depistate încă din primii ani de viaţă ai copilului şi minorii pot fi ajutaţi să se integreze sau să se recupereze, în funcţie de diagnostic. „În cazul copiilor care suferă de  tulburare hiperchinetică cu deficit de atenţie se pot face progrese semnificative. Terapia combinată cu un tratament medicamentos specific pot da rezultate foarte bune. Se pot obţine rezultate şi în cazul copiilor cu autism, care pot deveni în mare măsură autonomi“, a mai spus medicul Rodica Lazea. 

Centru pentru copiii cu dizabilităţi multiple

La Alba Iulia există un Centru pentru copii cu dizabilităţi multiple, unde se lucrează cu minorii care au afecţiuni grave, autism, Sindrom Dawn, sau alte afecţiuni.
 „La acest moment în centru se lucrează cu 25 de copii. Fiecare dintre aceştia este diferit, pentru că şi în autism sunt mai multe grade. De la grav până la copii cu autism dar care sunt înalt funcţionali. Noi încercăm să lucrăm cu fiecare în parte “, a spus medicul psiholog Mirela Ghircău.

Copii nu sunt singurii de care trebuie să se ocupe medicii. Părinţii trebuie să se obişnuiască şi ei cu ideea şi de asemenea să înţeleagă că este o muncă de o viaţă cu copilul care are o astfel de afecţiune. „Copilul trebuie în primul rând să se integreze. În momentul în care e autonom şi poate să relaţioneze şi cu alte persoane este practic integrat“, a mai spus psihologul Mirela Ghircău.
„Este important ca societatea să fie pregătită pentru a primi aceşti copii care vor deveni adulţi. Trebuie create centre şi pentru persoanle mature, pentru a putea fi integraţi“, a spus directorul DGASP Alba Sorin Chirilă.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite