Alba: Tinerii, „şoferii problemă“ pe şoselele judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăr, fără experienţă, cu maşină puternică şi nu neapărat cu foarte mulţi bani. Aşa arată, în ochii poliţiştilor din Alba,  portretul şoferului teribilist, al celui care ignoră regulile de circulaţie. Evenimentele rutiere în care au fost implicaţi tinerii îngrijorează mai ales prin gravitatea lor.

În 2010 , în Alba s-au produs 325 de accidente cu victime.  Şoferi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 22  de ani s-au făcut  responsabili de 15  evenimente rutiere grave. Bilanţul  este unul dramatic: 2 persoane au murirt , în timp ce alte 28 au fost rănite.

Teribilist: tânăr, fără experienţă şi cu  maşină „tare“

„Un şofer teribilist este, în primul rând tânăr. Iar prin tinereţe trebuie să se înţeleagă  lipsa de experienţă la volan. Se spune că ai nevoie de cel putin 100.000 de  km, ca să te poţi considera un şofer sigur pe drumurile publice", a  explicat Dorin Davidaş, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Alba.

Principalele cauze ale producerii accidentelor în cazul tinerilor sunt viteza excesivă şi nerespectarea distanţei dintre autovehicule, şi neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor.

Conform poliţiştilor, în 2010  s-a remarcat  o scădere a numărului accidentelor rutiere produse de tinerii şoferi care au o vechime la volan de cel mult ani.

Deşi cifrele sunt încurajatoare, poliţiştii susţin că un şofer nu trebuie să fie neapărat de bani gata pentru a fi teribilist, ci are nevoie numai de o maşină puternică.

"Şoferii care apasă mai tare pe pedala de acceleraţie pot obţine maşini puternice şi la mâna a doua, sau chiar a treia. Merg în străinătate şi îşi cumpără maşini second hand, puternice, dar care nu mai sunt sigure" a mai adăugat Dorin Davidaş, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Alba

Psiholog: teribiliştii  au o atituidine de dispreţ

Poliţiştii de la rutieră spun că fondul pe care apar actele de teribilism are la bază lipsa de respect faţă de alţi şoferi sau faţă de pietoni şi consideră că e obligatoriu ca testele psihologice să se fie făcute conform legii.

Sintagma de "şofer teribilist", spun psihologii, descrie decalajul dintre maturizarea socială a tinerilor şi rolul de conducător auto dobândit la 18 ani.

„Tinerii care gonesc pe şosele cu viteze ameţitoare  încearcă să epateze, să atragă atenţia, să impresioneze. Este o categorie expusă exceselor, care au la bază un deficit de socializare. Practic maturizarea lor socială  nu se petrece în acelaşi timp cu primirea carnetului de şofer", a explicat Marius Scheau, psiholog.

Specialistul susţine că oamenii mari, cei în vârstă, cei care i-au educat pe tineri sunt principalii responsabili pentru ceea ce se întâmplă pe şosele.

„În general aceşti tineri nu au un loc de muncă, nu au preocupări.  Cineva care nu a  muncit pentru banii pe care îi primeşte  ajunge să gândească că este posesorul unei puteri magice, că în raport cu ceilalţi şoferi  şi că poate să facă orice şi se comportă ca atare“, a conchis psihologul Marius Scheau.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite