Alba: Tabără internaţională a cercetaşilor, în inima Apusenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Înapoi în Viitor – Apuseni eXperiment“, un camp în care imaginaţia se împleteşte cu spiritul de echipă. Lupişorii, temeraţii şi exploratorii învăţa cum să supravieţuiască în mod ecologic. Un număr de 45 de cercetaşi vin din Austria pentru a lua parte la activităţile desfăşurate la Gârda.

Unul dintre cele mai importante campuri de cercetaşi din România se desfăşoară în această perioadă în localitatea Gârda Seacă, din Munţii Apuseni. Tabăra „Înapoi în Viitor – Apuseni eXperiment“ este organizată de Centrul local „Axente Sever“, din Alba Iulia.

Participă peste 80 de membrii ai asociaţiei, iar în data de 16 august sunt aşteptaţi să se alăture şi cercetaşii din Hoersching, Austria.

Expediţie spaţială

Tema centrală a tabărei din acest an este joacă. Prin intermediul jocului, lupişorii, temerarii şi exploratorii, ajutaţi de seniori şi adulţi învaţă cum să supravieţuiască în mijlocul naturii.

„Anul acesta, la nivel simbolic, plecăm într-o expediţie către staţia spaţiala «Accelerated Protons», dar pe drum avem o problemă cu racheta, cădem printr-o gaură de vierme şi ajungem în Apuseni, într-un viitor în care oamenii s-au întors la un trai mai apropiat de natură.

image

Cum toţi suntem oameni de ştiinţă, începem să căutam soluţii inteligente până ne dăm seama cum să ajungem înapoi“, a spus Andrei Avram, coordonatorul Centrului local „Axente Sever“.

Concursuri şi drumeţii

Programul campului cuprinde ateliere de creaţie, orientarea cu busola, diferite jocuri educative, o drumeţie de trei zile în Padiş, vizitarea obiectivelor turistice apropiate, precum şi o zi a porţilor deschise în care părinţii îşi pot vizita copiii. De asemenea, cercetaşii au realizat construcţii utile,  printre care o roată pe apă pentru umplerea bazinelor pentru duşuri şi un încălzitor ecologic.

„În primele zile am ridicat construcţiile de camp, duşuri, spălătoare, băncuţe, tot ceea ce avem nevoie. Practic, ne-am dedicate organizării. Lucrurile au mers foarte bine pentru că aici fiecare face ceva, fiecare dă o mână de ajutor“, a spus Bogdan Florea de 16 ani, cercetaş cu o vechime de trei ani.

Acesta se simte în mijlocul cercetaşilor precum într-o familie. „Îmi plac drumeţiile, jocurile pe care le facem şi faptul că sunt cu prietenii. Pentru mine cercetăşia este un mod de viaţă după nişte principii stabilite cu mult timp în urmă de fondatorul mişcării Scout, lordul Baden Powell, care sunt după părerea mea şi acum foarte actuale” a adăugat Bogdan.

image

În data de 16 august vor ajunge la Gârda şi 45 de cercetaşi din Hoersching, Austria. Cercetaşii vor lua parte la un schim cultural, se vor învăţa reciproc dansuri specifice, vor lua parte la „Ziua farfuriilor“, în care fiecare patrulă pregăteşte mâncare tradiţională şi vor participa la o drumeţie. „Experimentul“ din munţii Apuseni se va încheia în 20 august.  
     
Scurt istoric al cercetăţiei: Mişcarea Scout are deja o istorie ce depăşeşte 100 de ani. Originile ei sunt legate de Lordul Baden Powell, care în anul 1907 a condus primul său câmp experimental pe Insula Brownsea, ce se află pe Coasta de Sud a Angliei, cu 20 de tineri londonezi din diferite clase sociale. Prin jocuri, desfăşurate într-un ambient formativ, prin autoeducaţie (a învăţa din ceea ce faci) şi prin metoda sa specifică aplicată de lideri (care sunt asemenea unor fraţi mai mari ce-i ajută pe cei mici) scoutul are ca ideal de a lăsa lumea un pic mai bună decât a găsit-o.

Campul este organizat de către Centrul Local ”Axente Sever” din Alba Iulia în parteneriat cu Pfadfinder und Pfadfinderinnen Gruppe – Hoersching şi cofinanţat de către Direcţia Judeţeană pentru Tineret a Judeţului Alba.

Proiectul este susţinut de către Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Gârda de Sus, Colegiul Tehnic ”Dorin Pavel” din Alba Iulia, Direcţia Silvică Alba şi Ocolul Silvic Gârda de Sus. Mai multe firme din Alba au făcut un efort considerabil pentru a ajuta la buna desfăşurare a acestui eveniment: Supremia Grup, Elit, Prefera Foods, Societatea de Transport Public Alba Iulia, Transeuro şi Agra`s.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite