Alba: Sute de pacienţi puşi pe drumuri pentru investigaţii medicale de tip RMN, la Sibiu şi Cluj Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Zaharia este unul dintre pacienţii care face periodic investigaţii RMN
Dragoş Zaharia este unul dintre pacienţii care face periodic investigaţii RMN

Sute de pacienţi din Alba sunt nevoiti să meargă pentru o astfel de investigaţie  în judetele învecinate. Costurile examinării medicale cu rezonanţă magnetică nucleară sunt suportate de spital doar pentru cei internaţi.

Singurul spital din Alba în care se puteau face investigaţii de tip RMN a fost cel de Urgenţă. Unitatea medicală era asociată cu o firmă privată de specialitate, care închiriase un spaţiu în incinta unităţii medicale. Conform înţelegerii, furnizorul plătea  o chirie lunară de aproximativ 200 euro şi asigura zilnic trei examinări  RMN gratuie pentru pacienţii care erau internaţi. Contractul a fost reziliat de Spital în 2009, pe motiv că societatea comercială avea restanţe la chirie şi utilităti. 

200 de cazuri pe lună

De atunci, pacienţii din Alba trebuie să parcurgă peste 100 de kilometrii, dus-întors,  până la Sibiu sau Cluj Napoca.  „Eu sunt diagnosticat cu scleroză multiplă, aşa că cel puţin o dată pe an trebuie să fac o investigaţie de tip RMN. Numai printr-o astfel de analiză poate fi monitorizată evoluţia bolii. Costul poate ajunge şi la 700 de lei şi îl suport eu, plus că mai sunt la mijloc şi cheltuielile de transport. Ar fi ideal, dacă ar exista în Spitalul de Urgenţă, măcar am scăpa de drumuri“, a spus Dragoş Zaharia, unul dintre pacienţii care face periodic  examene RMN.

„Timp pierdut pe drumuri, bani în plus, asta însemană lipsa aparaturii în spitalele din Alba. Sunt cazuri când renunţă, pentru că nu-şi permit“, a completat Aurelia Popa din Gârda, un alt pacient care a primit bilet de trimitere de la medicul specialist pentru investigaţie RMN.

„Pentru noi lipsa unui aparat RMN implică cheltuieli  duble. Pentru pacienţii internaţi suportăm integral costurile investigaţiei şi asigurăm şi transportul cu Ambulanţa. Luna trecută am avut 46 de astfel de cazuri“, a explicat medicul oncolog Răzvan Curcă, care este şi directorul medical al Spitalului de Urgenţă.

O investigaţie poate costa şi 700 de lei

„La noi ajung lunar cam 80 de pacienţi din Alba, trimişi atât prin spitale, dar şi în regim privat.  Pentru cei internaţi în Spitalul de Urgenţă am stabilit un preţ de 250 de lei pentru fiecare investigaţie RMN. Suma poate fi mai mare în cazul în care pentru anumite afecţiuni se foloseşte şi substanţă de contrast care-i permite medicului o diagnosticare mai exactă. Costurile nu sunt decontate, pentru că nu avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate din Alba“, a declarat Alexandru Bică, director RMN Diagnostica Sibiu.

Conducerea Spitalului de Urgenţă a deschis procedura de achiziţie a aparaturii, care pe piaţa de profil porneşte de la 600.000 de euro şi poate ajunge chiar la un million de euro. „Procedura de achiziţie durează 45 de zile, sperăm să găsim o ofertă bună. Ne-am gândit să-l cumpărăm în leasing şi să-l plătim în cinci ani. Ar fi util în primul rind pentru pacienţii din Alba, dar am putea atrage pacienţi şi din alte judeţe“, a afirmat Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului de Urgenţă Alba.  Pe lângă preţul aparatului propriu-zis, instalarea poate să mai implice costuri de până la 200.000 euro şi durează în jur de două luni.


Investigaţia cu rezonanţă magnetică nucleară permite o diagnosticare exactă a sistemului nervos central şi a afecţiunilor coloanei vertebrale. În funcţie de dificultatea cazului medical, un examen RMN poate să coste şi 700 de lei.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite