Alba: „Statu’ la vase în lunea Paştelui“, obicei vechi de sute de ani la Şugag

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un obicei unic, vechi de sute de ani, se desfăşoară luni, în a doua zi de Paşti în comuna Şugag. „Statu’ la vase în lunea Paştelui” adună în curtea bisericii pe toţi tinerii căsătoriţi în anul dinaintea Paştilor.

“Statu’ la vase în lunea Paştelui” este un frumos obicei din zonă, ale cărui origini se pierd în negura timpului, ce adună în curtea bisericii, în a doua zi de Paşti, pe toţi tinerii căsătoriţi în anul dinaintea Paştilor.

Îmbrăcată în costum popular şugăjean, fiecare pereche are în faţă o masă frumos aranjată, cu cozonaci, ouă roşii, prăjituri, dar şi flori şi primeşte binecuvântarea de la preoţii satului, iar naşii, rudele şi prietenii le fac daruri cu cele de trebuinţă în gospodărie.

Apoi, tinerii ciocnesc un ou roşu şi închină un pahar de vin sau rachiu dulce. Obiceiul începe la ora 11.00 în curtea bisericii ortodoxe din comună.

La ora 13.00, în faţa Primăriei Şugag este programat spectacolul folcloric extraordinar “Fluieraşii din Şugag – 60 de ani”. Grupul de fluieraşi din Şugag este cunoscut din anul 1951, când cei mai buni cântăreţi din fluier s-au înfrăţit sub conducerea lui Ioan Moga, primul instructor al grupului.

De-a lungul timpului, “Fluieraşii din Şugag” au participat la concursuri naţionale şi turnee internaţionale în Polonia, Cehoslovacia, Bulgaria, Grecia etc, reprezentându-şi cu cinste zona folclorică deosebită.

image
Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite