Alba: Sorina Ţibacov, artistul plastic care a inventat reţeta plăcintelor romane şi tortul pentru câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De profesie artist plastic, Sorina Ţibacov şi-a dovedit creativitatea şi în materie de gastronomie. A publicat o carte cu 150 de reţete de prăjituri. De origine din Moldova, s-a îndrăgostit iremediabil de prăjiturile ardeleneşti de îndată ce s-a stabilit în Alba.

„Am participat la o nuntă şi am rămas impresionată de diversitatea felurilor de prăjituri ardeleneşti de pe masă, aveau un aspect care m-a cucerit pe loc. Mi-am propus, încă de atunci, că trebuie să le prepar şi eu. Cred că în Ardeal au cântărit foarte mult influienţele maghiare şi austriece şi în materie de gastronomie“, a spus Sorina Ţibacov.

A inventat reţeta plăcintelor romane

A  cules zeci de reţete de la gospodine din  Alba, Hunedoara şi chiar din zona Banatului. „Am cules multe reţete din zona Sebeşului, de la o gospodină care avea o bogată experienţă în pregătirea prăjiturilor pentru nunţi. Pe lângă faptul că erau foarte gustoase, erau şi aranjate ca nişte bijuterii. Alte reţete le-am cules de la rudele soţului meu, care sunt din judeţul Hunedoara“, a povestit Sorina Ţibacov.

După ce le-a testat în propria bucătărie, Sorina s-a decis să le facă cunoscute publicului larg, prin intermediul unei cărţi în care a pus 150 de reţete de prăjituri. Pe lângă cele culese de la gospodine, a inventat reţeta plăcintelor romane.

„În primul rând, am întrebat şi istoricii cam ce consumau romanii după cucerirea Daciei, pentru că sunt puţine consemnări pe această temă, din această parte a fostului Imperiu.  A fost practic un  exerciţiu de imaginaţie sau de arheologie culinară. Ceea ce a ieşit a fost o lipie nedospită din făină neagră, pe care am umplut-o fie cu păstrav afumat, fie cu brânză de burduf, peste care am pus miere de albine. Am pregătit şi pentru copii, în acest caz lipiile au fost umplute cu miere şi miez de nucă. La scară mai largă le-am pregătit în cadrul Festivalului Cetăţilor Dacice şi au fost foarte apreciate de cei care le-au gustat “, a adăugat Sorina.

Adepta picturii abstracte

Sorina Ţibacov este în primul rând un artis plastic cu o carte de vizită impresionantă. De cinci ani este profesor de specialitate la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia. Este adeptă a picturii abstracte, compoziţii greu de înţeles pentru publicul neavizat, consideră artista.

„Îmi vine în minte replica lui Caramfil «mâna întinsă fără poveste nu capătă nimic». Aşa este şi cu pictura abstractă, este o mână întinsă care nu spune nimic. De obicei lucrurile seci şi goale de literatură sunt greu de înţeles. Sunt pentru oameni fie avizaţi, fie primitivi. Omul fără pregătire apreciază cel mult culoarile folosite“, susţine artistul plastic.

Lucrările sale au fost prezentate la zeci de expoziţii, atât în ţară cât şi în străinătate. Artista consideră că la noi au succes picturile care sunt măgulitoare pentru privitori, care trebuie să înţeleagă tema.

Care este reţeta de tort pentru câini?
S.Ţ. „Îmi iubesc atât de mult câinii, încât în fiecare an de ziua lor, le pregătesc tort. Am adaptat practic o reţetă de tort la nevoile patrupedelor. În primul rând nu folosesc zahăr. În loc de fâină, în blat pun doar ouă coapte, iar ca şi cremă folosesc un amestec de cremă cu miere de albine. Practic,  folosesc doar ingrediente care ştiu că nu le afectează sănătatea. Cred că dacă aş fi într-un oraş mai mare aş putea face chiar o afacere din aşa ceva“

image

Sorina Ţibacov, alături de câinii favoriţi, Tush şi Puka


Ce-i place:„ Îmi face plăcere să fiu în preajma tuturor animalelor, în special a câinilor.  Acasă am doi câini, care pot spune că fac parte din familia mea, multe pisici, trei broaşte ţestoase, gâşte, găini. Îmi plac atât de mult câinii, încât le-am pregătit şi tort de ziua lor. Îmi place mirosul de iarbă proaspăt cosită, dar şi pâine caldă“, spune Sorina Ţibacov

Ce nu-i place: „Din start nu-mi plac proştii şi mininoşii. Apoi îmi displac şosetele găurite. Nu pot să-i înţeleg pe oamenii care se poartă urât cu animalele“ , a încheiat artista.

Data naşterii:  8 februarie 1961, Bârlad
Studii:  Facultatea de Arte Plastice Iaşi, 1984
Stare civilă: căsătorită, o fiică

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite