Alba: Soluţie pe timp de criză. Angajaţii de la Ciserom Sebeş muncesc prin rotaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 600.000 de perechi de ciorapi iau lunar drumul pieţei interne şi externe de la fabrica de ciorapi din Sebeş. 320 de angajaţi lucrează pentru comezile care au scăzut cu până la 30 de procente în ultimii doi ani.

Concurenţa de pe piaţa internă a scăzut producţia de ciorapi a fabricii. Producătorii chinezi şi turci sunt cei care au intrat pe piaţa din România cu preţuri mici şi calitate pe măsură. La ora actuală o astfel de industrie mai funcţionează doar la Sebeş (Ciserom), Sibiu (Mondex) şi Adesgo (Bucureşti).

Nici mâna de lucru nu mai este uşor de găsit pentru o astfel de meserie. „Nu mai există şcoli de profil, iar tinerii nu mai aleg să se specializeze în astfel de meserii“, a spus Constantin Ispir, directorul fabricii.

Doar 430 de persoane mai sunt angajate în cadrul companiei dintre care 320 sunt activi. „110 sunt angajaţi pe care îi rotim. La 4-5 luni merg alţii în şomaj şi îi aducem înapoi pe cei care stau pe tuşă. Nu ne perimtem să îi pierdem pentru că sunt oameni care cunosc meserie“, a spus directorul.

Primele semne ale crizei

Problemele financiare şi-au făcut simţită prezenţa în toamna anului 2008 când în fabrică lucrau 606 angajaţi. Salariul mediu unui angajat se situează în jur de 800 lei. „Lucrez aici de 35 ani şi nu cred că aş fi avut altă soluţie în Sebeş. Un salar pe care îl ia un muncitor din sală este de circa 790 lei. Suntem mulţumiţi că avem unde munci pentru că avem datorii la bancă şi trebuie să trăim“, a spus Mariana Achim, 53 ani, şef de brigadă.

Pentru a combate criza şi problemele financiare compania s-a adaptat cerinţelor pieţei. „Avem o gamă diversificată de produse, de la modele până la culori, am creat primii ciorapi bio din România sau trataţi cu aloe. Nu putem intra în competiţie cu produsele ieftine aşa că creăm diversitate“, a spus Constantin Ispir.

image

Cifra de afaceri pentru anul trecut se situează la câteva zeci de milioane, în timp ce pierderile sunt de aproximativ un milion de lei. „Nu am rămas niciodată fără lichidităţi şi suntem la zi cu toate facturile şi datoriile. Producem atât cât vindem şi să ne permintem să ne plătim datoriile“, a precizat directorul societăţii.

Diversitate mai multă, cantitate mai puţină

600.000 de ciorapi pleacă lunar spre piaţa internă (70 la sută din producţie) şi cea externă (30 la sută din producţie). Cantitativ numărul acestora a scăzut în timp ce diversitatea a crescut. „Oamenii vin cu tot felul de cerinţe, mai ales de sărbători. La copii vor animale, dungi, la adulţi merge şi clasicul. Ne adaptăm cerinţelor“, a spus Vasile Delorean, maistru tricotaj.

Fabrica din Sebeş funcţionează atât cu utilaje manuale din 1967 cât şi electonice asistate de calculator. Ultima dotare tehnică s-a făcut în 2004.
Astăzi la Ciserom Sebeş se va organiza un eveniment festiv de „Ziua textilistului“. Va fi lansată o broşură cu istoria societăţii şi va avea loc o expoziţie de pictură a unei foste angajate. Nu vor lipsi activităţile sportive: campionat de fotbal, tenis de masă sau de câmp.

Fabrica de ciorapi din Sebeş a fost înfiinţată în 1927s ub patronajul germanului Gustav Bahner, cu denumirea de „Uzinele Textile Româneşti“. În 1945 fabrica a fost preluată de statul român, iar un an mai târziu intră în administrare sovietică. În 1954 revine statului român. Fabrica a fost privatizată în 1995.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite