Alba: Silvicultorii scot la vânzare 1.500 de brazi de Crăciun. Preţurile sunt la fel ca anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazii vor putea fi cumpăraţi de la ocoalele silvice din judeţ
Brazii vor putea fi cumpăraţi de la ocoalele silvice din judeţ

Direcţia Silvică Alba va scoate de săptămâna viitoare la vânzare aproape 1.500 de brazi de Crăciun ce provin de la ocoalele silvice din judeţ, în urma tăierilor de îngrijire.

Faţă de anul trecut, numărul brazilor scoşi la vânzare de Direcţia Silvică Alba a rămas la fel.

„Anul acesta, în urmă lucrărilor silvice specifice în arboretele tinere, au rezultat 1.500 de brazi, iar molizi vom tăia doar la cerere. Anul trecut Direcţia Silvică Alba a vândut în jur de 7.000 de molizi, să vedem în acest an care vor fi solicitările ", a explicat directorul coordonator adjunct al Direcţiei Silvice Alba,  Ioan Paşca.

Preţurile între 20 şi 35  de lei

Preţul de pornire este de la 20  lei şi ajunge, în cazul brazilor înalţi de 3 metri, până la 35 de lei. „La brazii care au o înălţime mai mare de 3 metri se adaugă câte 5 lei pentru fiecare metru în plus. Aceste preţuri nu conţin TVA. Decât să se taie din păduri, mai bine îi dăm noi cu preţuri bune, care să nu se  încurajeze furtul ", a mai spus Ioan Paşca.

Potrivit reprezentantului Direcţiei Silvice, brazii de Crăciun pot fi cumpăraţi numai de la cele opt  ocoalele silvice din judeţ, nu şi din pieţele agro-alimentare.

„Ocolul nostru a scos la vânzare în acest an 400 de brazi. Molizi o să tăiem doar pe bază de comandă, pentru că anul trecu am vândut doar 50 de bucăţi. În general, i-au cumpărat firmele pentru propri angajaţi. O să scoatem la vânzare şi brazii confiscaţi în urma tăierilor ilegale, anul trecut au fost vreo 150 de bucăţi“, a spus Orlea Marius, şeful Ocolului Silvic Valea Arieşului.

Ocoalele nu mai vând brazi la ghiveci

Spre deosebire de anul trecut, Direcţia Silvică Alba nu va mai scoate la vânzare şi brazi la ghiveci. „Am constatat anul trecut că brazii la ghiveci nu au fost la mare căutare,  am vândut doar câteva bucăţi. Explicaţia e simplă: oamenii care stau la bloc nu au cum să-i  îngrijească după ce trec sărbătorile de iarnă", a subliniat Ioan Paşca

„De câţiva ani, îmi cumpăr brad de Crăciun de la ocolul silvic. Îmi convine preţul, parcă anul trecut am dat 35 de lei, e natural, miroase în casă a brad. O să merg şi anul acesta să-mi iau un brad, că altfel nu se simte sărbătoarea Crăciunului“a  spus Nicolae Rus, de 63 de ani, din Alba Iulia.
În Alba Iulia brazii pot fi cumpăraţi de la Ocolul Silvic situat pe strada str.Nicolae Grigorescu, numărul 6, în zona Schit.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite