Alba Iulia: VIDEO Sebastian Onac, profesorul de informatică interpret de romanţe culte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre Sebastian Onac se poate afirma un lucru cu certitudine, n-ai cum să nu îl remarci. Atunci când îi asculţi muzica pe scenă, cânţi alături de el, zâmbeşti sau cânţi şi zâmbeşti.

Profesorul de informatică Sebastian Onac spune că a descoperit abia la 30 de ani că are o voce care merită să fie auzită pe scenă.

Totul a început în anul 2000, când l-a cunoscut pe interpretul de folclor Nicolae Furdui Iancu. Stilul personal a fost „ definit“ cu ajutorul profesorilor de canto de la Şcoala Populară de Artă şi de la Liceul de Muzică, ambele din Alba Iulia.

„În toamna lui 2001 am cântat pentru prima dată o romanţă cultă, la Festivalul-concurs de Romanţe «Te-aştept pe acelaşi drum ca altădat...», de la  Zlatna, unde m-am clasat pe  locul I“, povesteşte informaticianul interpret de romanţe.

Premiul întâi la Crizantema de Aur

Următorii şase ani au fost decisivi în cariera lui Sebastian Onac. A participat la mai multe festivaluri naţionale de profil, unde a cântat alături de mari interpreţi ai genului, dar şi-a trecut în palmares şi premii importante. Gloria a cunoscut-o în 2007, la Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei de la Târgovişte, „ Crizantema de Aur“, unde potrivit interpretului, a avut în faţă cel mai avizat public din România în materie de romanţă cultă.

„La cea de-a 40-a ediţie a concursului «Crizantema de Aur» 2007 am fost recompensat cu premiul întîi pentru interpretarea romanţelor «Mândra mea de altădat..» şi «Îţi mai aduci aminte doamnă». Aici am avut plăcerea de a fi jurizat de mari personalităţi precum dirijorul Voicu Enăchescu, Viorel Munteanu, rectorul Academiei de Muzică din Iaşi şi soprana Daniela Vlădescu“, a mai spus interpretul care este şi profesor de informatică la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia.

A cântat pe aceeaşi scenă alături de artişti cum ar fi Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, Daniela Vlădescu şi Florin Georgescu.

Pe scenă, alături de Nicolae Furdui Iancu şi Ionuţ Fulea

image

„Nu cânt des şi nu oriunde. Este importantă sala cu intimitatea pe care o oferă, lumina, amplificarea, acompaniamentul care trebuie să fie simplu, spectatorii care trebuie să fie doritori, semnificaţia spectacolului şi bucuria de a cânta“, a mai adăugat Sebastian.

Interpretul de romanţe este de zece ani profesor de informatică, după ce iniţial a fost programator principal la o companie din industria chimică.

Care este legatura dintre informatică şi romanţă?
S.O.: „Poate consecvenţa, meticulozitatea, răbdarea, dar esenţial este darul vocii. Cred în romanţa românească şi-i sunt fidel chiar dacă nu este cel mai căutat gen de muzică. Mă caracterizează, însă nu pot să o cant tot timpul. Trebuie să am o stare de exuberanţă sau dimpotriva de întristare. Extremele generează vibraţia şi te ajută să transmiti emotia. Daca nu ai nimic de transmis nu este bine sa te urci pe scenă… Alba Iulia ar gusta romanţa, dar ea trebuie întai cultivată“.

Planuri de viitor?
S.O.: „Unul singur! Fiica mea suferă de o boală nemiloasă - paralizie cerebrală infantilă. Întreaga capacitate şi energie a mea le folosesc pentru a înfiinţa Centrul Pentru Copii cu Dezabilităţi «Prietenii Mariei Beatrice» la Alba Iulia. Când spun prietenii Mariei Beatrice nu ma refer doar la acei copii care se vor bucura de o a douaş, ci la toţi oamenii care au ajutat şi ajută la înfiinţarea acestui centru. Toti sunt prietenii Mariei Beatrice şi până acum sunt cateva mii, nu pe internet ci reali, în Alba Iulia“.

Ce-i place: „Aici o să fiu scurt. Dintodeauana mi-a plăcut să să am o direcţie la care să-i găsesc sensul. Aşa cred că reuşesc să aleg cea mai bună soluţie, ca să să mă îndrept catre ţelul pe care mi-l fixez“, spune interpretul de romanţe

Ce nu-i place: „Nu-mi plac generalizările, indiferent de contextual în care se fac şi de categoriile vizate. Nu accept şi nu înţeleg  ipocrizia şi făţarnicia practicată cu nonşalanţă de unele persoane, ca şi când ar fi normale şi sănătoase“, a încheiat Sebastian Onac.

Născut 18 mai 1971, Ocna Mureş
Familie : căsătorit, o fetiţă
Studii : Facultatea de Matematică şi  Informatică, Universitatea Babeş-Bolyai  Cluj Napoca

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite