Alba: Şcolile din Alba, în documente de arhivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentele păstrate la Arhivele Naţionale Alba conţin informaţii despre şcolile de stat şi confesionale, dar şi despre condiţiile în care învăţau elevii în perioada 1894-1949.

Fondul Inspectoratului Şcolar al fostului judeţ Târnava Mică a fost preluat în anul 1972 de la Liceul „Iacob Mureşanu” din Blaj.

Specialiştii de la Arhivele Naţionale Alba au constatat că modul de ordonare şi inventariere nu corespundea nici sistemului practicat de creatorul de fond, nici necesităţilor cercetării ştiinţifice şi practice.

Pentru finalizarea ordonării şi inventarierii documentelor au fost necesari şase ani. Au rezultat   43.754 dosare şi registre, ce ocupă 59 metri liniari.

Fondul conţine procese-verbale privind situaţia şcolilor de stat şi confesionale, evidenţe ale personalului didactic, situaţii privind condiţiile în care elevii desfăşurau activitatea, dar şi inventare ale averilor mobile şi imobile ale unităţilor de învăţământ.

Documentele pot fi cercetate gratuit  la sala de studiu a Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale,  de luni până joi, între orele 08. 30-14.00.

Cercetătorii care nu au permis de intrare trebuie să se prezinte cu un act de identitate şi o fotografie în format ¾ cm.



Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite