Alba: Scene biblice puse în scenă de Irozii din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irozii, obicei păstrat în zona Munţilor Apuseni
Irozii, obicei păstrat în zona Munţilor Apuseni

În satele din Munţii Apuseni, unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri din ajunul Crăciunului este „mersul cu Irozii“. Cu mici diferenţe de la o zonă la alta această veritabilă scenetă de teatru are şapte personaje: Irod, Soldatul, Preotul, Ciobanul şi cei trei crai - Gaşpar, Melchior şi Baltazar. 

Personajele sunt întruchipate de tineri, costumaţi special pentru a reda cât mai exact realitatea.

Scenariul colindului 

Irod primeşte de la soldat veşti din împărăţie. I se raportează că au fost prinşi trei oameni străini, care sunt aduşi înaintea lui. La întrebările lui Irod, aceştia răspund că au plecat, călăuziţi de o stea, să caute pe împăratul care tocmai s-a născut. Irod răspunde că el este singurul împărat, după care spune în versuri cum a ordonat el tăierea celor 14.000 de prunci.

Colindul are şi o parte în care Irod şi cei trei Crai se duelează cu săbiile, fiecare susţinându-şi poziţia în legătură cu adevăratul împărat.

„Obiceiul Irozilor este o dramă biblică folclorizată de către preoţii şi micii cărturari ai satului, prin intermediul elementelor caracteristice colindelor, ce a fost asimilată de mentalul tradiţional românesc“, afirmă etnologul Anamaria Stănescu.

Fiecare „actor“ are o costumaţie specială. Irod este îmbrăcat, de obicei, în roşu, iar cei trei crai în alte culori.

Preotul este îmbrăcat în negru şi are cu el o cruce, în timp ce ciobanul poartă o „bundă“ confecţionată din blană de oaie, dar şi un „ciomag“ cu care îi desparte pe Irod şi pe crai atunci cand ajung la punctul culminant al scenetei. Colindătorii sunt recompensaţi în principal cu bani.

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite