Alba Iulia: Şase ciobăneşti germani, faima jandarmilor albaiulieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi se supun ordinelor fără să riposteze şi se antrenează zi de zi cu sârg, tot se găseşte o voce care să urle la ei din te miri ce motive. Nici în astfel de condiţii nu au replică şi te privesc cu ochii blânzi şi agili în egală măsură. Este vorba despre câinii-lup aflaţi în „dotarea” Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba.

Şase exemplare de ciobănesc german sunt faima Detaşamentului de Jandarmi Mobil, iar de-a lungul anilor, calităţile iniţiale ale patrupedelor au fost şlefuite sub atenta îndrumare a îngrijitorilor.

Antrenaţi pentru diferite intervenţii

„Instruirea exemplară a câinilor de serviciu din cadrul instituţiei a stat la baza numeroaselor premii obţinute în urma desfăşurării unor concursuri de specialitate şi a trezit admiraţia publicului prezent la exerciţiile demonstrative prezentate de jandarmi cu diferite ocazii”, a spus plutonierul Ioan Oargă, conductor câini serviciu. Ega este o femelă în vârstă de cinci ani, special instruită pentru intervenţia în vederea restabilirii ordinii şi liniştii publice. La aceeaşi specializare face faţă cu brio şi Feb, un mascul de patru ani. Fen a împlinit de curând şase ani şi este un “camarad” de nădejde, în principal pe timpul unor misiuni de însoţire şi de patrulare. Fema, la rândul ei, a salvat viaţa mai multor turişti aventuroşi rătăciţi şi a contribuit la prinderea unor infractori.
 

Vedetele jandarmilor

Indiscutabil, vedetele jandarmilor din judeţul Alba sunt Laca şi Faya. Acestea au fost instruite pentru misiuni de căutare-salvare în teren muntos, putând fi folosite de asemenea şi pentru depistarea unor răufăcători. “Femelele fac parte din primii nouă câini antrenaţi pentru acest gen de activităţi şi au intrat în serviciul Jandarmeriei Române în anul 2008, după ce au fost antrenate timp de cinci săptămâni la Centrul de Pregătire al Jandarmilor din Sinaia sub stricta supraveghere a unor reprezentanţi ai Centrului Naţional de Pregătire Chinologică al Jandarmeriei Franceze”, a adăugat plutonierul Ioan Oargă.
Pregătirea unui astfel de exemplar este una costisitoare. “Formarea acestor câini implică eforturi intelectuale şi financiare importante, iar noi ne găsim în faţa unei investiţii bine făcute şi de durată. Câinii de serviciu din cadrul instituţiei noastre şi-au dovedit utilitatea, fiind de un real ajutor pe timpul executării misiunilor”, a declarat, la rîndul său, colonelul Herţa Ioan Onac, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Avram Iancu” Alba.




  


  

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite